Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Tematska sjednica

Gradsko vijeće protiv spalionice otpada na području Piškornice

Gradsko vijeće Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica
Vijećnici od osnivača i Uprave tvrtke Piškornica d.o.o. očekuju redovito i pravovremeno izvještavanje koprivničke i šire javnosti o planovima razvoja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, u smislu tehnologije i organizacije koja će se primijeniti u RCGO-u kao i pravovremenu objavu podataka vezanih uz kvalitetu podzemnih, otpadnih voda i kvalitete zraka

Gradsko vijeće Koprivnice održalo je jučer tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju na odlagalištu otpada Piškornica, budućnosti Piškornice i projektu gradnje i razvoju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, te njegovom utjecaju na okoliš i stanovništvo kao i gospodarstvo ovog kraja.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća Ivan Pal, a uz direktora Piškornice d.o.o. Mladena Jozinovića, sjednici je prisustvovao i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, predsjednica Uprave GKP "Komunalac" Koprivnica Maja Hleb, direktor Koprivničkih voda d.o.o. Zdravko Petras te direktor Kominga d.o.o. Nedjeljko Potroško, izvijestili su iz Grada.

U raspravu se uključila većina vijećnika, kao i gradonačelnik Mišel Jakšić te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Švegović, a na pitanja je odgovarao direktor Piškornice Jozinović.

Procjene potrebe četiri županije za dovozom otpada

Na kraju tematske sjednice članovi Gradskog vijeća jednoglasno su donijeli sljedeće zaključke: od osnivača i Uprave tvrtke Piškornica d.o.o. očekuju redovito i pravovremeno izvještavanje koprivničke i šire javnosti o planovima razvoja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, u smislu tehnologije i organizacije koja će se primijeniti u RCGO-u kao i pravovremenu objavu podataka vezanih uz kvalitetu podzemnih, otpadnih voda i kvalitete zraka.

Koprivničkog gradonačelnika zadužili su da u što kraćem roku pribavi službene procjene potreba četiri županije (osnivača Piškornice d.o.o.) za dovozom otpada te da se sukladno tome donese odluka o potrebnom kapacitetu zbrinjavanja otpada; da u što kraćem roku dogovori sastanak s predstavnicima osnivača Piškornice d.o.o., Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti, a vezano za otvorena pitanja zainteresirane javnosti.

Donesen je i zaključak da Gradsko vijeće Grada Koprivnice ne podržava projekt izgradnje kogeneracijskog postrojenja (spalionice otpada) na području Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.