Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Institut za javne financije analizirao dokumente županija, gradova i općina

Gradu Zaprešiću ponovno najviša ocjena za transparentnost

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Građani mogu vlastitim angažmanom utjecati i na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga te na ovećanje odgovornosti regionalnih i lokalnih vlasti, ističu u Institutu za javne financije

Institut za javne financije, analizirajući proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, ponovno je Grad Zaprešić svrstao među gradove s najvišom ocjenom – peticom.

Rezultati osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna regionalnih i lokalnih jedinica na temelju broja proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama Zaprešiću su donijeli najvišu ocjenu, a tome je svakako pridonijela i u 2022. pokrenuta platforma “Otvoreni grad” koja sadržava tri modula, a to su iTransparentnost, iProračun i Financijske kartice. Jedinstveno je to informatičko rješenje, web-platforma koja građanima Zaprešića i svim zainteresiranim dionicima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje te uvid u funkcioniranje Grada Zaprešića i osam gradskih proračunskih korisnika, čime je Zaprešić, napominju, postao još transparentniji nego proteklih godina.

Proračunska je transparentnost uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije temeljem kojih se građani mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji, a razina transparentnosti konkretno se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

Građani mogu vlastitim angažmanom utjecati i na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga te na povećanje odgovornosti regionalnih i lokalnih vlasti, ističu u Institutu.