Izbornik
Naslovnica Gradovi 151 pregleda
Zagreb

HDZ i dalje bez kandidata, SDP još nije podržao Mrak Taritaš

Milan Bandić Anka Mrak Taritaš
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Milan Bandić vjerojatno će ući u drugi krug, a za sada su mu najveća konkurencija Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek

Bitka za Zagreb definitivno će biti jedna od zanimljivijih lokalnih bitki u svibnju. Kao nikad prije aktualnom dugogodišnjem gradonačelniku Milanu Bandiću “fotelja” se ljulja, sve ankete pokazuju da su Zagrepčani željni promjene.

No tko je prvo lice promjene, tko je taj koji bi mogao ući u drugi krug i ugroziti Milana Bandića, veliko je pitanje. Čini se da zasad najbolje konkuriraju nezavisna kandidatkinja Sandra Švaljek te HNS-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš koja u slučaju da ju podrži SDP ima doista velike šanse za ulazak u drugi krug. Međutim, iako je SDP bio spreman dati joj podršku, zadnjih je dana došlo do zapinjanja u pregovorima jer se dvije stranke očito nikako ne mogu dogovoriti oko toga kome bi što pripalo nakon izbora, ali ni o tome na koliko sigurnih mjesta tko može računati. Navodno se ne mogu dogovoriti ni o tome je li bolje da idu s jednom listom ili svatko sa svojom. Prema informacijama koje su dolazile iz SDP-a, ta je stranka bila spremna dati podršku Mrak Taritaš, ali pod uvjetom da Zagrebački holding nikako ne bude u rukama HNS-a. Uz sve to SDP inzistira i na nacionalnom dogovoru s HNS-om, da idu zajedno gdje god je moguće, što je dodatni razlog zbog kojeg se ne postiže i dogovor oko Zagreba. Što će SDP napraviti ako na kraju ipak ne podrže Mrak Taritaš, sada je prava enigma. Jakog kandidata koji bi mogao ući u drugi krug nemaju pa bi u tom slučaju morali naći nekog alibi kandidata.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S alibi kandidatom će, kako stvari stoje, i HDZ. Dogovori u stranci još traju, a problem je to što kandidata nema. HDZ-u bi račune mogla pomrsiti i Bruna Esih ako se odluči kandidirati kao nezavisna kandidatkinja, ali i samom Bandiću koji u tom slučaju ne bi mogao računati na dobar dio glasača desnice u Zagrebu. I Živi zid ima svoju uzdanicu, a riječ je o saborskom zastupniku Ivanu Pernaru, dok Most ide s Markom Sladoljevom.