Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Opća bolnica 'Dr. Ivo Pedišić'

HEP donirao milijun kuna za nabavu magnetske rezonance u Sisku

HEP-ova donacija sisačkoj bolnici
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U bolnici se nadaju da će usluge uređaja za magnetsku rezonancu koristiti i građani van Sisačko-moslavačke županije, prvenstveno iz zagrebačke okolice, obzirom je čekanje na MR u Zagrebu dugo

Hrvatska elektroprivreda donirala je milijun kuna za nabavu prvog uređaja za magnetnu rezonancu u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. Time je učinjen veliki korak prema tome da i ova bolnica, jedna o rijetkih županijskog ranga koje ga još nemaju, napokon dobije taj uređaj.

- Uz pomoć drugih donacija i pomoći gradova i općina uskoro ćemo imati potrebnih 2,5 milijuna kuna, koliko iznosi polovica cijene MR-a. S tom polovicom ćemo otići u Ministarstvo zdravstva od kojih očekujemo drugu polovicu. Nadamo se da ćemo MR dovesti u Sisak do kraja godine - rekao je župan Ivo Žinić.

Cijena novog uređaja za magnetnu rezonancu ide i do 10 milijuna kuna, no to je riječ o kompleksnijim uređajima, a za potrebe sisačke bolnice procjena je da bi bilo zadovoljavajući onaj koji košta oko pet milijuna kuna. 

- Nije bilo razumijevanja Ministarstva i HZZO-a da i mi dobijemo MR. Mi smatramo da građani naše županije zaslužuju istu razinu zdravstvene zaštite kao i druge županije koje već uređaj imaju. Stoga smo odlučili sami početi prikupljati novac za kupnju uređaja. Imamo osiguran i prostor, a trenutačni manjak radiologa ćemo kompenzirati time da ćemo nalaze na očitanje slati u KB Dubrava. Za tri godine nam se vraća troje radiologa sa specijalizacije pa ćemo biti i kadrovski kompletirani - rekao je ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

U bolnici se nadaju da će usluge uređaja za magnetsku rezonancu koristiti i građani van Sisačko-moslavačke županije, prvenstveno iz zagrebačke okolice, obzirom je čekanje na MR u Zagrebu dugo.

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić napomenuo je kako je HEP najveći donator u Hrvatskoj te usput i objavio kako je u Sisku u probni rad puštena nova HEP-ova kogeneracijska elektrana na biomasu, snage 3 MW električne i 14 MW toplinske energije.

- Uz to Sisak je dobio i pametni sustav upravljanja vrelovodnim sustavom, a HEP-ov sustav toplovoda sada ima kapacitet širenja i na ostale područje Siska koji nisu pokriveni toplovodnom mrežom - rekao je u petak u Sisku Perica Jukić.

HEP je nedavno donirao i 200.000 kuna za obnovu Starog grada Zrina.