Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Radovi su u punom jeku

Hotel Gruž postat će Dom za starije i nemoćne do jeseni

1/2
Foto: DUBROVNIK
Rekonstrukcijom i prenamjenom zgrade dobit će se udoban prostor podijeljen na pet etaža, predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice

Radovi na projektu rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe hotelskog tipa, što je zapravo gradnja prvog doma umirovljenika u Dubrovniku nakon 51 godine, napreduju zaista dobro, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

– Usred koronakrize i nedostatka radne snage opravdano je manje kašnjenje koje neće utjecati na ključne termine koje smo  si zacrtali za otvaranje samog doma, a to je jesen ove godine. Pred nama je, nakon završetka ovog procesa gradnje, i raspisivanje natječaja za opremanje cijeloga prostora tako da se nadam da ćemo u idućih mjesec i pol do dva mjeseca raspisati navedeni natječaj i započeti s uređenjem samog objekta – kazao je Franković.

Jedna uprava, manji trošak

Dom za starije i nemoćne u Gružu imat će upravu s budućim domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je nedavno  ishođena građevinska dozvola.

– Jedinstvena uprava, jedinstvena ustanova, samim time i manji troškovi. Ono što nam je naravno cilj jest da i jedan i drugi dom uđu u mrežu domova što bi značilo znatno povoljniju cijenu od komercijalne cijene koju bi imali ovi domovi da nisu dio mreže domova – rekao je gradonačelnik Franković i zahvalio direktoru društva Hotel Gruž d.d. Vidu Raiču i voditelju projekta Vedranu Kosoviću na predanom radu.

Voditelj projekta Vedran Kosović iz tvrtke IGH ističe da je većina armirano-betonskih konstrukcija završena, preostao je tek manji dio gradnje na sjeveroistočnom dijelu.

Grubi radovi većinom gotovi

– Konstrukcija krova također je gotova, a u tijeku je postavljanje crijepa. Grubi radovi na terasi su završeni, a od grubljih radova 
ostao je još samo završetak sjeveroistočnog dijela zgrade i iskop za strojarnicu prema Ulici Andrije Hebranga. To ćemo završiti za 
nekih 15-20 dana i onda je fokus na fasadi i završetku unutarnjih radova – rekao je Kosović.

Nadogradnjom te prenamjenom zgrade, koja je u tijeku, dobit će se koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža, predviđen 
za smještaj 48 umirovljenika u 32  smještajne jedinice. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće  građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog  prostora.

Uz 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika budućeg doma umirovljenika kod Opće bolnice, za koji je ishođena građevinska dozvola, dom u Gružu znatno će podignuti kvalitetu i dostojanstvo života Dubrovčana treće životne dobi.