Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Radovi u punom jeku

Hrebak: Bjelovar se vraća u prošlost, zazelenit ćemo korzo

Foto: Bjelovar
Sadnja stabala na korzu dio je i nacionalne akcije “Zasadi stablo, ne budi panj”, a u sklopu akcije bit će posađeno 110 stabala

Novoobnovljeni dio korza od Gimnazije do Erste banke u Bjelovaru ovih je dana dobio i zelenilo. Posađeno je 25 stabala graba visokih i do pet metara. Riječ je o parkovnom stablu koje daje dosta hlada i prikladno je za korzo, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak te dodao da je ta vrsta drveta bila preporuka struke. Istaknuo je da je prva dionica radova na korzu pri kraju, no i da posla još ima. 

Druga dionica, vjeruje Hrebak, bit će gotova prije Božića, nakon čega će slijediti stanka.

– Bjelovar se vraća u prošlost, zazelenit ćemo korzo. Na korzu  će biti sigurno 20 do 30 posto više stabala nego prije – rekao je 
Hrebak.

Dio nacionalne akcije

Sadnja stabala na korzu dio je i nacionalne akcije “Zasadi stablo, ne budi panj”. U sklopu akcije bit će posađeno 110 stabala i to pokraj novoga stadiona, bazena, dječjeg vrtića u Radničkom naselju i po mjesnim odborima. Za ovaj tjedan najavljeno je i rušenje dva osušena stabla u središnjem gradskom parku, no odmah će  biti posađena tri nova. Uz grab,sadit će se i crveni javor, vrba, lipa i kesten.

Obični grab je listopadno drvo koje može narasti do 25 metara, guste je krošnje i uzgaja se za parkove i šume te je jako rasprostranjeno i iznimno otporno i pogodno za naše krajeve. Ono što je iznimno važno jest to da nije alergeno i dosta se sadi baš zbog prilagođenosti našoj klimi. 

Upravo tu vrstu drveća za korzo preporučila je struka, kaže Željka Bakran, rukovoditeljica Odjela za ekologiju Hrvatskih šuma, i Milan Arvay, ovlašteni inženjer šumarstva.

– Dobili smo od HZJZ-a tumačenje da s ovom vrstom drveta smanjujemo buku, povećavamo hlad i da ono ima niz povoljnih učinaka na građane. Korzo će stvarno biti lijepo, to možete vidjeti i po reakcijama na društvenim mrežama. Naravno, neki imaju zamjerke, mi to pratimo i paralelno radimo sve kako bismo sve te zamjerke ispravili i napravili od korza najljepše – dodao je gradonačelnik rekavši i kako vjeruje da će se dio građana sigurno iznenaditi kad vide da dio ispred biskupije ima drukčije kocke od onih na ostatku korza.

Osim što će stabla na korzu sada biti razgranatija nego prije, na uređenom će korzu ugostiteljske terase biti ujednačene, a 
postavit će se i klupe te kante za smeće slične onima u parku.

Bjelovarska priča

Grad je odlučio doskočiti i problemu nepropisne vožnje i parkiranja vozila na korzu pa će se, iako prvotno to nije bilo planirano, na četiri lokacije postaviti podizni električni stupići – kod BBR-a, Podravske banke, Oke i Erste banke. Bude li trebalo, postavit će ih se još.

– I kamere ćemo postavljati, vidjeli ste vandalizme koji se događaju. O svemu smo vodili brigu, samo vas molimo za strpljenje jer 
još nije završeno. Korzo je bjelovarska priča i zato što na njegovu uređenju radi Cvjetni atelje Marina, na rasvjeti Rotor te Ljevaonica koja izrađuje šahtove koji će zamijeniti trenutne, koji su samo privremeno postavljeni – rekao je Hrebak.

Treća i četvrta faza radova na uređenju bjelovarskog korza počet će nakon Sveta tri kralja. Hrebak smatra da će ona biti brža od 
prve dvije-

- Da je korzo lako napraviti, nije, ali mi smo se usudili preuzeti taj rizik – kaže gradonačelnik Dario Hrebak, uvjeren da će novi izgled korza vratiti život na njega.