Izbornik
Naslovnica Gradovi
Projekt vrijedan 20 milijuna kuna

Hrvatska bi trebala dobiti centralno mjesto za ljubitelje koralja

ronioci
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Projekt Grada Šibenika ‘Hrvatski centar koralja Zlarin’ prijavljen je na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’

Kompleksan projekt predviđa obnovu zlarinskih kuća Kažerma i Šare, izradu stalnog postava interpretacijsko-edukacijskog sadržaja u kući Kažerma, uređenje poučno interpretacijskih staza ukupne dužine oko 16 kilometara s vidikovcima, rekonstrukciju puta od pristaništa do dvije kuće s pristupom za invalide, mjere za praćenje staništa, nabavu brodova, bicikli i otočnih vozila, te, u konačnici, edukaciju i razvoj brenda.

 "U kući Kažerma na dva kata s potkrovljem uredit će se izložbeni prostor, dok je kuća Šare predviđena kao prostor za istraživačke i edukacijske aktivnosti. Na drugom katu osmišljen je hostel sa šest ležajeva za istraživače. Cilj nam je na Zlarin privući znanstvene ekspedicije, volontere, studente te razviti istraživački tim", pojasnila je Ivana Bujas Rupić iz Upravnog odjela za gospodarstvo.

Šest poučnih staza dužine skoro 16 kilometara s vidikovcima i odmorištima osmislili su mještani Zlarina koji, kaže Bujas Rupić, najbolje znaju na koje ih lokacije smjestiti, a pristupni put od pristaništa do kuća Kažerma i Šupe oplemenit će se urbanom opremom. Kako je jedan od ciljeva projekta prezentacija i zaštita prirodne baštine, projektom je predviđeno praćenje i istraživanje ciljnih vrsta i staništa na širem području u trajanju od dvije godine.

"Nabava prijevoznih sredstava ovisi o javnoj nabavi, ali riječ je o brodu za kojeg ćemo nastojati da bude električni ili hibridni, a bit će opremljen i ronilicom za istraživanje podmorja. Također, kupit će se i dva vozila za prijevoz putnika otokom, koja će se moći kretati svim poučnim stazama, kao i brdski bicikli za obilazak staza", dodala je.

Budu li za projekt odobrena sredstva, u što gradonačelnik Burić čvrsto vjeruje, radovi bi počeli u rujnu ove godine, Centar bi vrata otvorio na ljeto 2020. godine, a završen bi bio u jesen iste godine. Glavni projekt, financiran sredstvima Ministarstva turizma, pripremio je Arhitektonski biro Prostor, muzeološko-muzeografsko rješenje izradio je Urbanex, troškovnike staza i putova napravila je Klampfa, a cost-benefit analizu i prijavni projekt napravili su u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

 "Uvjeren sam da će se priča o Hrvatskom centru koralja ostvariti", poručio je Burić prilikom predstavljanja 20,6 milijuna kuna vrijednog projekta, od čega bi iz europske blagajne trebalo biti sufinancirano 75 posto.