Izbornik
Naslovnica Gradovi Split 2075 pregleda
Jubilarni, deseti kandidat

I Dragan Markovina želi biti gradonačelnik Splita

Dragan Markovina predstavio svoju kandidaturu za gradonačelnika u ime Nove ljevice i Radničke fronte
1/4
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Iako o splitskom SDP-u misli sve najgore, Dragan Markovina rekao je da bi mogli koalirati jedino s njima i strankom Pametno, a nikako ne s HDZ-om ili Kerumom

Dragan Markovina, lider Nove ljevice predstavio je danas svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita i time postao jubilarni, deseti kandidat.

- Mi smo ljevica za koju vjerujem da je na ovim izborima neće ni biti jer tu ne ubrajam SDP. Zadnje četiri godine je u Splitu bila SDP-ova vlast, bez obzira na izbacivanje Ive Baldasara i pokazali su da mogu biti gori čak i od Željka Keruma – kaže Markovina, kandidat Nove ljevice i Radničke fronte.

Ipak dodaje da, iako o splitskom SDP-u misli sve najgore, mogli bi koalirati jedino s njima i strankom Pametno, a nikako ne s HDZ-om, Kerumom i sličnima. Za Split kaže da je postao grad koji je neprijatelj svojih građana, grad koji ne poštuje svoju prošlost, nema viziju budućnosti te živi u komunalnom i infrastrukturnom kaosu. Markovina, koji se kandidirao i na prošlim izborima, ali je odustao, tvrdi kako ovog puta ide do kraja.

[video: 16 / ]

Ne zna se tko je favorit

Osim njega, kandidirali su se Andro Krstulović Opara (HDZ), Aida Batarelo (SDP), Robert Pauletić (Most), Marijana Puljak (Pametno), Željko Kerum (HGS) i Ivo Baldasar (Splitska stranka), a svog kandidata ima i HSS, Mirnu Kovačić, novo lice na političkoj sceni koju je nedavno Splićanima predstavio osobno predsjednik stranke, Krešo Beljak i lokalna stranka Dišpet, Gorana Jugovića, koja je agitirala za Most do 2015 i njihove suradnje s HDZ-om.

Posljednji kandidat, Srđan Gjurković iz HNS-a koji je prepoznatljivost gradio u Saboru zalažući se za Zakon o sportu, još nije službeno proglasio svoju kandidaturu, ali se u subotu pojavio s ostalim gradonačelničkim kandidatima na kulinarskom humanitarnom show na sajmu GAST gdje je kuhao za beskućnike. Izjavio je kako još čeka hoće li se postići dogovor između SDP-a i HNS-a o zajedničkom izlasku na državnoj razini. Ako se dogovore, u Splitu će podržati SDP-ovku Aidu Batarelo, a u suprotnom će se sam kandidirati što mu je, po svemu sudeći, primamljivije. Tko je od njih desetoro favorit, teško je reći.

- U Splitu je sve moguće. To i jest ljepota ovoga grada – zaključio je i Markovina.