Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Jubilarni, deseti kandidat

I Dragan Markovina želi biti gradonačelnik Splita

Dragan Markovina predstavio svoju kandidaturu za gradonačelnika u ime Nove ljevice i Radničke fronte
1/4
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Iako o splitskom SDP-u misli sve najgore, Dragan Markovina rekao je da bi mogli koalirati jedino s njima i strankom Pametno, a nikako ne s HDZ-om ili Kerumom

Dragan Markovina, lider Nove ljevice predstavio je danas svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita i time postao jubilarni, deseti kandidat.

- Mi smo ljevica za koju vjerujem da je na ovim izborima neće ni biti jer tu ne ubrajam SDP. Zadnje četiri godine je u Splitu bila SDP-ova vlast, bez obzira na izbacivanje Ive Baldasara i pokazali su da mogu biti gori čak i od Željka Keruma – kaže Markovina, kandidat Nove ljevice i Radničke fronte.

Ipak dodaje da, iako o splitskom SDP-u misli sve najgore, mogli bi koalirati jedino s njima i strankom Pametno, a nikako ne s HDZ-om, Kerumom i sličnima. Za Split kaže da je postao grad koji je neprijatelj svojih građana, grad koji ne poštuje svoju prošlost, nema viziju budućnosti te živi u komunalnom i infrastrukturnom kaosu. Markovina, koji se kandidirao i na prošlim izborima, ali je odustao, tvrdi kako ovog puta ide do kraja.

Ne zna se tko je favorit

Osim njega, kandidirali su se Andro Krstulović Opara (HDZ), Aida Batarelo (SDP), Robert Pauletić (Most), Marijana Puljak (Pametno), Željko Kerum (HGS) i Ivo Baldasar (Splitska stranka), a svog kandidata ima i HSS, Mirnu Kovačić, novo lice na političkoj sceni koju je nedavno Splićanima predstavio osobno predsjednik stranke, Krešo Beljak i lokalna stranka Dišpet, Gorana Jugovića, koja je agitirala za Most do 2015 i njihove suradnje s HDZ-om.

Posljednji kandidat, Srđan Gjurković iz HNS-a koji je prepoznatljivost gradio u Saboru zalažući se za Zakon o sportu, još nije službeno proglasio svoju kandidaturu, ali se u subotu pojavio s ostalim gradonačelničkim kandidatima na kulinarskom humanitarnom show na sajmu GAST gdje je kuhao za beskućnike. Izjavio je kako još čeka hoće li se postići dogovor između SDP-a i HNS-a o zajedničkom izlasku na državnoj razini. Ako se dogovore, u Splitu će podržati SDP-ovku Aidu Batarelo, a u suprotnom će se sam kandidirati što mu je, po svemu sudeći, primamljivije. Tko je od njih desetoro favorit, teško je reći.

- U Splitu je sve moguće. To i jest ljepota ovoga grada – zaključio je i Markovina.