Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
GOSPODARSTVO

I ove godine poduzetnicima potpore za kapitalna ulaganja u proizvodnji

Foto: Samobor
U proračunu je za to osigurano oko 53.000 eura. Bude li povećanog interesa kao što je bio slučaj lani, sredstva će se rebalansom dodatno povećati, poručuju iz gradske uprave

Grad Samobor će i u ovoj godini poticati razvoj gospodarstva kroz potpore za kapitalna ulaganja u proizvodnom sektoru na svom području. U proračunu je za tu namjenu, kao i protekle godine, osigurano 400.000 kuna, odnosno oko 53.000 eura. Bude li povećanog interesa gospodarstvenika, kao što je bio slučaj u prošloj godini, sredstva će se rebalansom dodatno povećati.

Izgradnja i nadogradnja

Potpore su se u 2022. dodjeljivale putem Javnog poziva u dva kruga s time da je ukupno 100.000 kuna dodijeljeno obrtnicima i trgovačkim društvima u prvom krugu, a za potrebe dodjele sredstava u drugom krugu, rebalansom proračuna su sredstva za potpore na obje pozicije povećane za ukupno 320.000,00. U 2022. je dakle 15 gospodarskih subjekata ostvarilo potpore u ukupnom iznosu od 581.289,18 kuna.

Potpore su mogli ostvariti gospodarski subjekti koji obavljaju proizvodnu djelatnost na području grada Samobora te su ostvarili ulaganje u svoj proizvodni proces u najmanjem iznosu od 75.000 kuna bez PDV-a, a potpore su dodjeljivane u iznosu od 20% od ulaganja do maksimalno 50.000,00 kuna.

Ostvarene potpore za izvršena ulaganja u 2022. godini odnosile su se na nabavu strojeva i opreme za poboljšanje proizvodnog procesa, izgradnju i nadogradnju poslovnih objekata te izradu projektne dokumentacije, a potpore su ostvarili obrtnici i poduzetnici koji se bave proizvodnjom namještaja, rashladne i ventilacijske opreme, strojnom obradom metala, proizvodnjom mentalnih konstrukcija i drugih proizvoda.

Javni pozivi za dodjelu potpora za kapitalna ulaganja i u ovoj godini će biti raspisani u dva kruga; u proljeće i jesen, a obavijest o točnim datumima će biti na službenim stranicama grada Samobora.

Osim potpora za kapitalna ulaganja Grad Samobor će i u ovoj godini dodjeljivati potpore za (samo)zapošljavanje u privatnom sektoru i to u iznosu od 59.800,00 €, za tradicijske i umjetničke obrte u iznosu od 7.300,00 €, za poljoprivrednike 56.400,00 €, a subvencionirat će i zakup poslovnih prostora u poduzetničkom inkubatoru "Mali tehnopolis Samobor" u iznosu od 51.901,00 €. Svi Javni pozivi bit će dostupni na službenim internetskim stranicama grada Samobora pod rubrikom Javni pozivi 2023.

Smanjeni doprinosi

Kako bi privukli nove investitore i dali dodatan zamah razvoju gospodarstva na samoborskom području, nedavno je donesena odluka o smanjenju komunalnog doprinosa i komunalne naknade za mnoge djelatnosti. Novom Odlukom komunalni doprinos je smanjen u rasponu od 50 posto pa do gotovo 100 posto i to za sve investitore izuzev onih koji grade trgovačke centre i skladišne prostore te se bave proizvodnom djelatnošću u užem središtu grada, konkretno u I. zoni gradnje.

U Garešničkom Brestovcu zaposlen liječnik na puno radno vrijeme Grad Garešnica dao mu stan na korištenje, pacijenti ga hvale Ilustracija U ZJZ ‘Sveti Rok’ prenamijenili uređaj za testiranje na COVID Jedan PCR uređaj služit će i za detekciju HPV-a ZDRAVSTVO Sisačka bolnica oprema se najsuvremenijim uređajima Javni poziv Subvencija smještaja u poduzetničkom inkubatoru