Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
centri izvrsnosti

I Split dobio centre za nadarene osnovce

Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Centar darovitosti iz prirodoslovlja biti u OŠ Sućidar, iz matematike u OŠ Žnjan-Pazdigrad, robotike i informatike u OŠ Gripe, iz jezika i komunikacije u OŠ Ravne Njive, dok će Centar darovitosti iz umjetničkog područja biti u OŠ Manuš

Grad Split pokrenuo je projekt "Centri darovitosti Split" namijenjen učenicima osnovnoškolske razredne nastave, a sve kako bi se uočilo, pratilo i poticalo darovite učenike te osiguralo im kvalitetan rad prema njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima iz područja prirodoslovlja, matematike, robotike i informatike, jezika i komunikacije, područja umjetnosti.

'želiš li se mijenjati za mjesto?' Kampanju Split parkinga podržao kandidat za predsjednika EK Manfred Weber

Projekt je u gradskoj upravi predstavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je najavio kako će centar darovitosti iz prirodoslovlja biti u OŠ Sućidar, iz matematike u OŠ Žnjan-Pazdigrad, robotike i informatike u OŠ Gripe, iz jezika i komunikacije u OŠ Ravne Njive, dok će Centar darovitosti iz umjetničkog područja biti u OŠ Manuš.

Ustvrdio je kako je projekt namijenjen darovitim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola s područja Splita, odgojno obrazovne skupine organizirat će se prema uzrastu učenika, za svaki uzrast po jedna do dvije skupine s 15 do 20 učenika, a centri će raditi subotom, deset do dvanaest puta tijekom školske godine.

Prvo centri iz prirodoslovlja i matematike, potom i svi ostali

Ove školske godine s radom će započeti centri iz prirodoslovlja i matematike, a ostali sljedeće školske godine. U centrima će s djecom raditi mentori, odnosno učitelji razredne i predmetne nastave, stručni suradnici i ravnatelji škola. Novac za provedbu projekta grad je isplanirao u svom proračunu, pa je za ovu godinu osigurano 600 tisuća kuna, za 2020.godinu 800 tisuća, a milijun kuna za 2021.

Karepovac Split Završeno više od 50 posto sanacijskih radova na Karepovcu

- Zadovoljstvo mi je da smo ovaj tjedan nastavili s aktivnostima promicanja iznimnih i vrijednih učenika te studenata. Prošli tjedan smo objavili veliki broj stipendija za nadarene studente, ali i za đake osnovnih i srednjih škola, te time potičemo izvrsnost u našem gradu. Početak traženja izvrsnosti je i prepoznavanje darovitih mladih ljudi. Djeca će sada imati okvir u kojem ćemo ih prepoznati i dati im prigodu da se razvijaju u pet područja - izjavio je Krstulović Opara.

Da se radi o jedinstvenom projektu potvrdio je pročelnik za društvenu djelatnost Grada Splita Mate Omazić, koji je kao osnovni cilj projekta naveo posvećivanje najboljima u školama kako bi u centrima iskazali ono najbolje što imaju te potom prelaskom u više razrede prijeđu u županijske centre izvrsnosti.

Uskoro centri izvrsnosti i za predškolce

Na natječaj za centre javilo im s deset škola, no odabrali su njih pet, a Omazić je najavio kako će uskoro krenuti i centri darovitosti za predškolce.

Vlade Matas iz Agencije za odgoj i obrazovanje je centre izvrsnosti označio kao pravi način da grad i država pokažu koliko im je stvarno stalo do učenika, "jer se ne može o tome pričati kada dođu u srednju školu".

- Na taj način rada i poticanja od malih nogu mogu se usmjeravati sposobnosti učenika u pravom smjeru - poručio je.

Mali Nazorovci osvojili su zlato Međnardno finale Sportskih igara mladih "Mali Nazorovci" zlatni u Splitu dječji vrtić Split Potpisani ugovori vrijedni 103 milijuna kuna za unapređenje usluga u dječjim vrtićima