Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 1087 pregleda
Radionice za umirovljenike

'Idem na tečaj da mogu otvoriti e-mail adresu i profil na Facebooku'

Tečaj za umirovljenike, Vinkovci
Foto: Branimir Bradarić
Brojni garađni starije dobi pokušavaju usvojiti nova znanja kako bi mogli plaćati račune , pratiti svjetke vijesti i održavati kontakt s djecom i unučadi

Sa svakodnevnim razvojem tehnologije i elektronike danas je postalo gotovo nemoguće živjeti i raditi bez korištenja računala, interneta, pametnih telefona… Svjesni te činjenice su i brojni građani starije životne dobi koji pokušavaju usvojiti nova znanja kako bi mogli plaćati račune, pratiti svjetske vijesti, a u konačnici vrlo često i na taj način održavati kontakt s djecom i unučadi koji žive u udaljenim krajevima Hrvatske i svijeta. Upravo stoga je Gradska knjižnica Vinkovci se 2012. godine uključila u mrežu knjižnica na nacionalnoj razini i ustanova u kulturi koje provode radionice za treću životnu dob.

- O kompjuterima i modernim tehnologijama ne znam ništa, ali imam veliku volju nešto naučiti. Mlađi članovi obitelji koriste se kompjuterima i drugom tehnologijom, ali radi svojih obveza nemaju vremena mene naučiti. Odlučila sam zato sama krenuti na tečaj i naučiti kako da se koristim kompjuterom - rekla je Biserka Leutar.

I dok ona ima za cilj naučiti neke osnovne stvari, Ružica Ćosić ne misli stati samo na tome. Ona ima djecu u inozemstvu pa je i to bio jedan od razloga zašto je krenula na tečaj u knjižnicu.

Alat u svakodnevnom životu

- Želja mi je naučiti raditi na kompjuteru kako bih mogla s njima komunicirati. I oni su mi savjetovali da krenem na tečaj i olakšam i sebi i njima. Jako me sve to zanima tako da planiram kupiti kompjuter. Planiram isto tako otvoriti i e-mail, profil na Facebooku - kaže Ćosić.  

Voditelj programa je Igor Grubišić koji kaže kako polaznike poučavaju osnovnim stvarima kako da se koriste računarima.

- Cilj nam je polaznicima učiniti računalo zabavnim i korisnim komunikacijskim alatom u svakodnevnom životu i stvoriti uvjete u kojem će od digitalnoga društva imati koristi - rekao je Grubišić.

Radionice se ovisno o interesu članova održavaju kontinuirano, jednom ili dva puta godišnje, a sastoje od 10 sati programa raspoređenih po dva sata tjedno. Glavni cilj edukacije je stjecanje osnovnih informatičkih znanja u korištenju i primjeni osobnih računala od paljenja uređaja, Interneta, programske podrške i sl.