Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Javni natječaj za osnivanje prava građenja u Zoni Nemetin otvoren je od 8. veljače na neodređeno

Investitorima u osječkoj zoni Nemetin do 200.000 eura potpora

Foto: Osijek
Svi koji u Osijeku grade gospodarsko-poslovne građevine od 1. siječnja 2022. oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa, a za sve ostale namjene smanjuje se za 10 posto

Tvrtka Inspecto d.o.o. jedan je od stanovnika industrijske zone Nemetin u istoimenom osječkom  prigradskom naselju.

– Bavimo se kontrolom kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te predmeta opće uporabe. U 5 godina s 29 zaposlenih narasli smo na 85. Uvjetima poslovanja u industrijskoj zoni Nemetin iznimno smo zadovoljni. Za osječku zonu odlučili smo  se zbog odlične infrastrukture i primamljive cijene zemljišta. Velika je prednost i lokacija, te blizina zračne luke što je nama izuzetno važno jer nam uzorci na analizu stižu iz cijeloga svijeta – kaže Ante Nevistić, direktor tvrtke Inspecto.

Izvrsno povezana

Osječki gradonačelnik Ivan Radić proteklog je tjedna najavio početak prodaje građevinskih čestica II. faze u industrijskoj zoni 
Nemetin.

– Nakon što je rasprodana prva faza, krenuli smo u prodaju druge faze. Objavljen je javni natječaj za 10 građevinskih čestica ukupne  površine 220.000 četvornih metara. Kroz naš program poticaja  i olakšica investitori u Nemetinu  mogu kroz tri godine iskoristiti do 200.000 eura potpora – rekao je Radić, ističući kako je cilj ovih mjera stvoriti nova radna mjesta.

Javni natječaj za osnivanje prava građenja u Zoni Nemetin otvoren je od 8. veljače 2022. godine na neodređeno, odnosno do ugovaranja prava građenja na svim građevinskim česticama. 

Čestice su veličine od 8055 metara četvornih do 44.851 “kvadrata”. Industrijska zona Nemetin površinom se inače svrstava u velike poslovne zone te je u cijelosti infrastrukturno opremljena i izvrsno prometno povezana, s obzirom na blizinu riječne i zračne luke te autoceste i željeznice.

Još dobrih vijesti za poduzetnike stiže iz osječke gradske uprave. Svi koji u Osijeku grade gospodarsko-poslovne građevine  od 1. siječnja 2022. godine oslobođeni su plaćanja komunalnog  doprinosa. Za sve ostale namjene, poput primjerice gradnje stambene zgrade, komunalni doprinos smanjuje se za 10 posto.

– Grad Osijek širom otvara svoja vrata poduzetnicima i investitorima. Prva konkretna mjera koju smo donijeli je ukidanje komunalnog doprinosa za gospodarstvenike. Riječ je o višemilijunskim olakšicama koje će, uvjereni smo, kada investitori budu odlučivali između Osijeka i nekog drugog grada, prevagnuti u korist Osijeka – istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić.

Niz pogodnosti

Tako će, recimo, olakšica za gradnju gospodarsko-poslovne građevine od 12.000 prostornih metara u 1. zoni iznositi 960.000 kuna, u 2. zoni 720.000 kuna, u 3. zoni 540.000 kuna te u 4. zoni  180.000 kuna. Za gradnju stambene zgrade površine 12.000 prostornih metara u 1. zoni komunalni doprinos smanjuje se za 96.000 kuna, u 2. zoni za 72.000 kuna, u 3. zoni 54.000 kuna te u 4. zoni 18.000 kuna.

– Ukidanje komunalnog doprinosa tek je jedna od olakšica koje je Grad Osijek namijenio poduzetnicima. Niz pogodnosti čeka 
investitore u našoj industrijskoj zoni Nemetin, koja je po uvjetima građenja i kupnje zemljišta zasigurno najpovoljnija u Hrvatskoj 
– dodao je osječki gradonačelnik.

Sve informacije o poduzetničkim zonama u Osijeku te o poticajima i olakšicama za investitore dostupne su na https://www.osinvest.hr/hr/.