Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
ČAZMANCIMA JE SPORT U KRVI

Iz Njemačke do roditeljskog doma u Čazmi “navratio” je biciklom

Foto: Čazma
Ivan Rafaj iz Grabovnice otisnuo se na put elektrobiciklom dug čak deset dana

Grad Čazma, iako geografski gledano mali grad, uvijek prednjači kada je u pitanju sport. Primjerice, kao kontinentalni grad, iznjedrio je dvije uspješne ekipe lađara i lađarica, ima planinare koji svladavaju planinske vrhove, ima odlične strijelce, dizače utega, jahače, a ima i zaljubljenike u biciklizam koji prevaljuju desetke pa i stotine kilometara tim prijevoznim sredstvom da ni ne trepnu.

Jedan od njih je Ivan Rafaj iz Grabovnice, koji je nedavno iz Njemačke do svojih u Čazmi “navratio” biciklom. Herzogenaurach je grad u Bavarskoj, a najpoznatiji je što je dom velikih proizvodača sportske opreme, Adidasa i Pume, kao i proizvođača autodijelova Schaeffler Group. Od Herzogenauracha do Čazme ima oko osam sati vožnje automobilom, pod uvjetom da nema gužve, a elektrobiciklom, kojim se koristio Ivan, to traje šest puta dulje.

PREDAVANJE U INKUBATORU IDEJA Kako izgleda Bilogora očima biciklista

Rafaj, inače, s obitelji živi i radi u tom njemačkom gradu, a ovoga je ljeta do roditeljskog doma odlučio „skoknuti“ biciklom. Inače ljubitelj bicikliranja, a pomalo izluđen koronakrizom, izolacijom i nemogućnošću normalnog življenja, Ivan je kovao plan o putu nekoliko mjeseci.

Na put, koji se protegnuo na 10 dana, odvažio se ići sam i, na svu sreću, nije imao nikakvih većih problema, najgore što mu se 
dogodilo bila je prazna guma. Spavao je od šatora do hotela, već prema prilikama, uživao u dobrom vremenu koje ga je poslužilo i u divnim krajolicima kroz koje je prolazio. 

Još se nije ni raspakirao, a već je osmislio nove destinacije na koje će se otputiti svojim dvokotačnim prijateljem, a jedna od njih je Island.