Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradsko vijeće Koprivnice odlučilo o jesenskom rasporedu osnovnoškolaca

Iz OŠ Đuro Ester u novu OŠ Podolice prelazi oko 350 učenika i 20 učitelja

Foto: Robert Mihaljević
U školu na Podolicama, kako se čuje, ići će učenici ‘s one strane pruge’, odnosno zapadno od Zagrebačke ulice i Križevačke ceste

Gradsko vijeće Koprivnice donijelo je odluku o podjeli Osnovne škole Đuro Ester, i to osnivanjem nove škole na Podolicama koja se naveliko gradi i trebala bi biti dovršena najkasnije do početka rujna. Time bi se najesen trebala uvesti jednosmjenska nastava u OŠ “Đuro Ester” u kojoj će se u međuvremenu stara sportska dvorana u školi rekonstruirati u dvije nove učionice. Za to će Grad izdvojiti oko 325.000 kuna s PDV-om.

Sastanci s roditeljima

Nova osnovna škola zasad će se zvati Podolice, a privremena ravnateljica bit će pravnica Ida Bakrač. Prošli tjedan održali su se sastanci s roditeljima čija djeca pohađaju OŠ “Đuro Ester”. Dio njih, ali i nastavnog osoblja  od rujna će prijeći u novu školu na Podolicama.

- Moramo imenovati privremenog ravnatelja, a za tu poziciju predložena je Ida Bakrač, pravnica gradskih službi koja ima podršku ravnateljice Sanje Prelogović i upravnog odjela za društvene djelatnosti. Pred nama je i dioba OŠ “Đuro Ester”, odnosno nastavnika i učenika, proces je uz pomoć ravnateljice Prelogović pokrenut te sad počinju roditeljski sastanci. Sigurno će biti nezadovoljstva, ali ako želimo  iskorake, škole moramo dijeliti i graditi nove - naglasio je gradonačelnik Mišel Jakšić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Prošli tjedan održani su u novoj sportskoj dvorani OŠ “Đuro Ester” i sastanci s roditeljima čija djeca od jeseni prelaze u novu školu na Podolicama, koja se – kako se to kolokvijalno zna reći – nalazi s one strane pruge. Nakon zajedničkog sastanka s ravnateljicom Sonjom Prelogović, gradonačelnikom Jakšićem i njegovim suradnicama, roditelji učenika nižih razreda osnovne škole održali su i pojedinačne  sastanke s učiteljicama razredne nastave, a oni starijih učenika s razrednicima.

OŠ na Podolicama namijenjena je provedbi jednosmjenske nastave s kapacitetom 16 razrednih odjela: osam nižih razredne i osam viših predmetne nastave. Dakle, bit će po dva razreda za svaki uzrast. Maksimalan broj učenika koji će škola moći primiti je 448, a škola će imati i jednodijelnu sportsku dvoranu s pripadajućim vanjskim terenima.

Dok će uskoro krenuti upis 50-ak prvašića u dva razredna odjela nove škole na Podolicama, svi ostali odjeli – ukupno njih 14 – bit će popunjeni najvećim dijelom učenicima OŠ “Đuro Ester” te u manjem broju iz njezine Područne škole na Vinici. To znači da bi se u novu školu, ugrubo, moglo preseliti oko 350 učenika i 20 učitelja i nastavnika. U školu na Podolicama, kako se čuje, ići će učenici ‘s one strane pruge’, odnosno zapadno od Zagrebačke ulice i Križevačke ceste.

Jednosmjenska nastava

No i tu ima izuzetaka jer će djeca koja stanuju na Varaždinskoj cesti, primjerice, ostati u OŠ “Đuro Ester”.  Potonja škola koja se dijeli na dvije prošlotjednom odlukom Gradskog vijeća ovog časa ima oko 730 učenika u 28 razrednih odjela. Škola pak ima 16 općih i 6 specijaliziranih učionica, a preuređenjem stare sportske dvorane dobit će još dvije. U tih 18 općih učionica, dakle, najesen bi trebala biti organizirana jednosmjenska nastava za oko 400 učenika koji bi nakon podjele trebali ostati u školi.