Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Grad Koprivnica se zadužuje za 10 milijuna kuna zbog nabave opreme za novu osnovnu školu na Podolicama

Jakšić: Država nam je dužna 4 milijuna kuna za vrtić

Foto: Robert Mihaljević
Koprivnički je gradonačelnik objasnio kako se radi o dječjem vrtiću u prigradskom naselju Starigradu koji je otvoren u prosincu 2020. godine

Gradsko vijeće Koprivnice prošli je tjedan održalo prvu ovogodišnju sjednicu na kojoj su dominirale točke dnevnog reda vezane  uz važne odluke o funkcioniranju osnovnih škola i dječjih vrtića.

Oporba protiv

Tako je većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SDP-a donesena odluka o novom kreditnom zaduženju od 10 milijuna kuna, a novac će se najvećim dijelom iskoristiti za opremanje nove osnovne škole na Podolicama koja se naveliko gradi. Vijećnici iz oporbenog HDZ-a, ali i HNS-a, bili su protiv te odluke.

Saša Cestar iz Kluba vijećnika HDZ-a objasnio je kako ne mogu poduprijeti to zaduženje jer ne znaju koliko će novca od tih 10 milijuna kuna doista otići na opremu nove škole. Inače, riječ  je o kratkoročnom revolving kreditu na 12 mjeseci.

Gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) podsjetio je kako je te troškove obećalo pokriti Ministarstvo obrazovanja, ali škola se ubrzano 
dovršava, a novca nema na vidiku. Još ni lipe, kaže.

– Zato moramo provesti javnu nabavu za opremu škole i za to moramo imati stavku u proračunu. Naravno da u proračunu nemamo slobodnih 10 milijuna kuna. No, vjerujem da će država podmiriti taj trošak – replicirao je Jakšić.

Podsjetio je i kako je novi dječji vrtić u prigradskom naselju Starigradu otvoren u prosincu 2020. godine, a država još nije doznačila 4 milijuna kuna koje je trebala. Opremanje škole na Podolicama, koja će svoja vrata za učenike otvoriti početkom rujna, ukupno bi trebalo stajati između 8 i 9 milijuna kuna, otkrio je gradonačelnik.

Vijećnici su na sjednici prošli tjedan, među ostalim, jednoglasno podržali donošenje rješenja o razrješenju dužnosti ravnateljice 
gradskog Dječjeg vrtića Tratinčica Ide Šipek koja usred mandata odlazi na vlastiti zahtjev. No ostaje raditi u vrtiću na prijašnjem 
radnom mjestu, kao psihologinja. Vršiteljicom dužnosti do raspisivanja javnog natječaja i izbora nove osobe imenovana je odgojiteljica Sandra Oreški.

Jednoglasno su na sjednici  prihvaćene i važne odluke o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje djelatnosti ustanova predškolskog odgoja na području Grada Koprivnice, izmjene pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječji vrtić Tratinčica i vrtićke programe. Prema tim odlukama, dodatne bodove prilikom prijave za vrtiće najesen dobivat će djeca koja se nisu uspjela upisati prošle jeseni.

Prihvaćeno izvješće

Osim toga, Grad je odlukom Vijeća privatnim dječjim vrtićima ostavio da samostalno određuju punu ekonomsku cijenu smještaja djeteta. U gradskim vrtićima ona ostaje 1600 kuna, od čega Grad pokriva 1100 kuna.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i donošenje zaključka o prihvaćanu izvješća o financiranju troškova nabave osnovnoškolskih radnih bilježnica za obvezne i izborne predmete za učenike s prebivalištem na području Grada Koprivnice u ovoj školskoj godini. Riječ je o tradicionalnoj odluci kojom Grad osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola.