Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Grad Jastrebarsko nagradio članove DVD-ova koji su zaslužili status najoperativnijih

Jaskanskim vatrogascima uručeni ključevi šest vozila

Foto: Jastrebarsko
Predstavljena je monografija “Vatrogasna župa Jastrebarsko 1929. – 2019.”, koja čuva povijest vatrogastva

Jaskanski vatrogasci zaključili su iznimno izazovnu godinu na najljepši način – uručeni su im ključevi čak šest vozila, nagrađeno je 
10 najoperativnijih vatrogasaca i predstavljena monografija koja čuva gotovo stoljetnu tradiciju organiziranog vatrogastva.

Nova monografija

Sve je to bilo dio sjednice Skupštine Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog održane u kongresnom centru Princess. Bila je ovo prilika za nagrađivanje vatrogasaca koji su se u 2020. i 2021. istaknuli hrabrošću i operativnošću te zaslužili status najoperativnijeg vatrogasca.

U 2020. godini to su sa sedam intervencija David Benko, član DVD-a Črnilovec u kategoriji ostalih postrojbi, Matija Lacković iz DVD-a Plešivica s 10 intervencija u kategoriji primarnih postrojbi te Dubravko Čurković iz DVD-a Jastrebarsko s 38 odrađenih intervencija.

U 2021. godini pet je vatrogasaca  ostalih postrojbi dobilo priznanja za četiri intervencije. To su Luka Vukušić i Tomislav Gugec (DVD Čabdin), Bojan Pozderac (DVD Črnilovec), Dubravko Sedmak i Željko Grgečić (DVD Malunje Hrastje). U kategoriji primarnih postrojbi istaknuo se Nikola Šegudović, član DVD-a Cvetković s 15 intervencija.

U ime nagrađenih govorio je Goran Batušić, najoperativniji vatrogasac u 2021. godini, član središnje postrojbe DVD-a Jastrebarsko, koji je odradio čak 71 intervenciju. Čestitao mu je i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, ujedno i izaslanik Glavnog vatrogasnog zapovjednika, istaknuvši kako su jaskanski vatrogasci perjanica županijske organizacije, a pojedinci poput Gorana koji daju čitavog sebe, najveći oslonac i uzor drugima.

U svečanoj prilici  predstavljena je monografija “Vatrogasna župa Jastrebarsko 1929. – 2019.”, važan dokument koji čuva povijest vatrogastva Jaske, ali i općina Klinča Sela, Krašića, Pisarovine i Žumberka. U ime nakladnika monografiju je predstavio predsjednik Zajednice Željko Popović.

U najsvečanijem dijelu, gradonačelnik Zvonimir Novosel uručio je ključeve šest vozila vatrogasnim društvima Gornja Reka, Donji Desinec, Sveta Jana, Plešivica i Jastrebarsko. Dio je to velikog projekta opremanja vatrogasaca koji se dijelom provodi i uz kreditno zaduženje koje otplaćuje Grad, a u fazi nabave su još četiri vozila. Vozila su nabavljena planski i prema potrebama za sve vrste intervencija, jer pokrivaju urbana, nizinska, brdska i šumska područja. Svako od 23 jaskanskih dobrovoljnih društava, kao i dva u gospodarstvu, ima svoje zadaće.

Sloga i zajedništvo

Gradonačelnik Zvonimir Novosel istaknuo je da su vatrogasci itekako zaslužili ova ulaganja.

– Odlikuju vas sloga, zajedništvo, pomoć koju ste spremni pružiti kad je to najpotrebnije. To ste prije godinu dana pokazali u Sisku, Petrinji i Glini, ali i na području našega grada kad god je to potrebno – dodao je.

Čestitao je najoperativnijim vatrogascima, ali i članu DVD-a Jastrebarsko Vladimiru Karasu kojem je nedavno uručeno najviše vatrogasno odlikovanje – plaketa i povelja s likom Mirka Kolarića.