Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Europski tjedan mobilnosti

Jedna gradska ulica na tjedan dana postaje pješačka zona

pješaci
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
U Ciottinoj ulici tijekom održat će se i program zanimljiv svim uzrastima

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, kojeg Grad Rijeka već niz godina provodi s ciljem poticanja građana da zamijene automobile alternativnim prijevoznim sredstvima, od 16. do 22. rujna Ciottina će ulica biti pretvorena u pješačku zonu i mjesto održavanja brojnih edukativno-zabavnih aktivnosti.

Europski tjedan mobilnosti organizira se s ciljem promocije održive mobilnosti, sprečavanja emisije štetnih plinova te kvalitetnijeg načina života u urbanim sredinama. 

Dok su proteklih godina prometnice pretvarale u pješačku zonu na jedan dan, ove će se godine Ciottina ulica, od Kapucinske crkve do Jadranskog trga, zatvoriti tijekom cijelog Europskog tjedna mobilnosti.

"Središnja tema Europskog tjedna kretanja glasi 'Čista, zajednička i inteligentna mobilnost' s pozivom na akciju 'Dijeljenje te vodi dalje'. To je ujedno i poziv građanima da se organiziraju da umjesto s više, na posao idu s jednim vozilom, kao i poziv na razmišljanje o dijeljenju javnih površina između pješaka i vozila, odnosno lakše miješanje vrsta prijevoza, po uzoru na Trg Leona Štukelja u Mariboru", kazao je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

U Ciottinoj ulici održat će se program zanimljiv svim uzrastima, a odvijat će se svih dana manifestacije, osim ponedjeljka i utorka, 18. i 19. rujna, kada će privremenu pješačku zonu zauzeti hodočasnici u Kapucinsku crkvu, gdje će biti izloženo tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića, izvijestili su iz gradske uprave.