Izbornik
Naslovnica Gradovi
Infografika svih radova u Zvijezdi

Karlovačka će Zvijezda nakon radova imati potpuno novo lice

Zvijezda sada nije pogodna za prometovanje i šetnju, no na pola smo puta i vrijeme je da sugrađane upoznamo s onime što će na kraju biti u Zvijezdi – kazao je gradonačelnik Damir Mandić
1/3
Foto: Karlovac
Aglomeracija, obnova i gradnja vodovoda i kanalizacije, vrijedna je 54,8 milijuna eura, no Grad Karlovac izdvaja dodatnih 13 milijuna eura za komunalnu infrastrukturu diljem grada, a najviše u povijesnom središtu

Radovi u sklopu aglomeracije, odnosno, rekonstrukcija i gradnja vodovodne i kanalizacijske mreže diljem Karlovca, vrijedni više od 54,8 milijuna eura, u ugovorenim su rokovima. Radovi su rasprostranjeni po cijelom gradu, a oni u najstarijem dijelu Karlovca, njezinoj Zvijezdi, donijet će potpuno novi izgled povijenom središtu grada.

Zbog toga iz Grada pozivaju građane da do kraja studenoga u Glazbenom paviljonu pogledaju izloženu infografiku svih radova u Zvijezdi, onoga što se radi, što će biti uređeno, izgrađeno, obnovljeno, kako će se to izvesti i kako će izgledati novo lice Zvijezde. U planu je, primjerice, uvođenje plina u Zvijezdu te da od 24 ulice u staroj gradskoj jezgri u kojima se izvode radovi samo četiri, Haulikova, Križanićeva, Banjavčićeva i Šimunićeva, imaju asfalt. U ostalih 20 ulica sve će kolne i pješačke površine biti opločene.

Radovi do kraja 2024.
– Bilo nam je važno pripremiti ovu informativnu kampanju za sve naše sugrađane. Zvijezda sada nije pogodna za prometovanje i šetnju, no na pola smo puta i vrijeme je da sugrađane upoznamo s onime što će na kraju biti u Zvijezdi, da na infografici pogledaju kako će izgledati novo lice Zvijezde kada svi radovi završe – kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Foto: Karlovac

Završetak svih radova u sklopu aglomeracije očekuje se tijekom 2024. godine, a posljednji će završiti upravo oni u Zvijezdi.

Po riječima Katarine Malenice, direktorice karlovačkog Vodovoda i kanalizacije, koji je nositelj Aglomeracije Karlovac – Duga Resa, do sada je realizirano 60 posto sredstava, odnosno završeno više od 50 kilometara kanalizacijske i više od 40 kilometara vodoopskrbne mreže, što je više od 70 posto ukupnih duljina u projektu. Radovi su podijeljeni u šest grupa.

– U Grupi 1, u kojoj su Turanj i Kamensko, radovi su završeni. Obavljen je tehnički pregled vodoopskrbe, preostao je još kanalizacije. U Grupi 2, koja obuhvaća Drežnik i Hrnetić, radovi su na visokom stupnju gotovosti, a tako je i u Grupi 3, gdje su Gornja Švarča i Gornje Mrzlo Polje, preostao je još dio cjevovoda odvodnje i vodoopskrbe, odnosno sanitarna kanalizacija. Grupa 4, Zvijezda, Mala Švarča i Gornje Mekušje, počela je zadnja. U Zvijezdi je odrađeno 40 posto kanalizacije, također se radi vodoopskrba u Banjavčićevoj ulici, a u Tijesnoj ulici traju arheološka istraživanja. Prvi sliv koji će završiti u Zvijezdi jest sliv odvodnje Haulikova, Klaićeva, Ruski put. Tamo će se stvoriti uvjet za priključenje korisnika na novi sustav, a prva ulica koja će se urediti bit će Haulikova. U Gornjem Mekušju odrađeno je 75 posto kanalizacije, Maloj Švarči 76 posto, radi se vodoopskrba. U Grupi 5, a to su Jamadol, Jozefinska, Tušmer i Belajske Poljice, gradilišta su sva u visokom stupnju gotovosti i čeka se samo asfaltiranje pojedinih ulica, a u Donjoj Švarči položeno je 93 posto cjevovoda i izvode se kućni priključci – pojasnila je Malenica. Grupa 6 obuhvaća postrojenje za sušenje mulja koje radi i smanjuje volumen mulja za 3 – 4 puta.

Grad je za rekonstrukcije i izgradnje komunalne infrastrukture koje aglomeracija ne predviđa sam izdvojio više od 13 milijuna eura.

Asfalt gdje ga nije bilo
– Po logici projekta kolnici, nogostupi, javna rasvjeta dolaze na kraju i u 2024. sredstva osigurana za aglomeraciju stavit ćemo u funkciju, dosad je skoro 40 posto angažirano. Najveći se dio tih sredstava odnosi na Zvijezdu. Zaštićena je kulturna baština i odlučili smo se nakon aglomeracije za popločavanje Radićeve, ali i još nekih ulica te uređenje prometnica, za što smo izdvojili znatna sredstva – rekao je gradonačelnik Damir Mandić. Grad i u drugim dijelovima obuhvaćenima aglomeracijom uređuje ili gradi nove nogostupe, prometnice, oborinsku odvodnju, DTK mrežu, javnu rasvjetu – na Maloj Švarči, Drežniku, Donjoj Švarči, Jamadolu, Hrnetiću.

– Ulice u kojima nije bilo asfalta bit će asfaltirane, primjerice u Hrnetiću. U 2024. više od milijun eura izdvajamo iz gradskog proračuna za nove slojeve asfalta na potezima gdje prolazi aglomeracija. Zahtjevni su radovi i ometaju život, ali pozivam sve stanovnike mjesnih odbora i gradskih četvrti gdje je prošla aglomeracija da spoje objekte na kanalizaciju, jer im je to obveza. To je i ulaganje u budućnost, jer aglomeracija će svakako donijeti bolji standard življenja – naglasio je gradonačelnik Mandić.

ZA NOVI ciklus u projekte Zazelenimo Međimurje i Zeleni centar znanja osigurano je milijun eura bespovratnih sredstava Zazelenimo Međimurje i Zeleni centar znanja Novih pet parkovnih oaza za veću otpornost na klimatske promjene Ugovor o izvođenju radova potpisao je župan Igor Andrović s Mariom Koićem, direktorom tvrtke Cestogradnja d.o.o. Slatina Potpisan ugovor Energetska obnova škole u Okrugljači U četiri dječja vrtića predškolskim odgojem i obrazovanjem obuhvaćeno je više od 1000 djece jasličke, vrtićke i predškolske dobi Rekordna izdvajanja Za vrtiće i škole Koprivnica će iduće godine izdvojiti čak 22 milijuna eura