Izbornik
Naslovnica Gradovi
Vodeće funkcije

Gimnazija Karlovac rasadnik političara: profesori gradonačelnici ili pročelnici

Karlovačka gimnazija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovačku Gimnaziju, osim aktualnih lokalnih političara, pohađali su i Nikola Tesla, Ivan Ribar, Antun i Stjepan Radić, Josip Vaništa, Slavko Mihalić, Georgij Paro...

Kada je prije deset godina Damir Jelić kao član HDZ-a ušao u politiku i to na vodeću funkciju u Gradu Karlovcu, učinio je to iskoračivši iz klupa karlovačke Gimnazije. Kao profesor hrvatskog jezika i književnosti među učenicima je bio popularan, prvenstvo zbog inovativnosti jer je sam osmislio i prvi u Hrvatskoj proveo program filmske umjetnosti. Okupio je grupu učenika koji su i snimali filmove. Program je prerastao u Kino klub, ti učenici sada druge uče o filmu, a Jelić nakon desetljeća vođenja Karlovca kandidat je za župana Karlovačke županije.

No, na ovim je izborima još jedan gimnazijski kadar u igri za mjesto karlovačkog gradonačelnika. Damir Mandić, školski i stranački kolega Damira Jelića, profesor teologije, ali i aktualni ravnatelj karlovačke Gimnazije, kandidat je za novog gradonačelnika Karlovca, odnosno Jelićevog nasljednika.

Gimnazija, mogli bismo reći, postaje mjesto odakle dolaze gradonačelnici, odnosno kandidati za gradonačelnike. Obzirom da je riječ o ustanovi koja već četvrt stoljeća oblikuje buduće intelektualce, među kojima su i Nikola Tesla, Ivan Ribar, Antun i Stjepan Radić, Josip Vaništa, Slavko Mihalić, Georgij Paro, te mnogi drugi, na aktualnoj lokalnoj političkoj sceni sveprisutni su bivši učenicima te škole, ali sada i profesori Gimnazije.

Osim Jelića i Mandića, i profesor fizike Goran Jakšić, iako ne direktno u politiku, otišao je s Jelićem u gradsku upravu, isprva kao pročelnik Odjela društvenih djelatnosti, a danas je zadužen za stručne poslove u Aquatici. I Branko Mohorić, nekada prvi čovejk HNS-a Karlovačke županije i Karlovca, a danas nezavisni, svojevremeno je bio profesor u Gimnaziji.

Tko zna, možda i budući ravnatelj Gimnazije, ako aktualni sjedni u stolicu prvog čovjeka Karlovca, bude kandidat za neku od funkcija na lokalnim izborima.

- Činjenica je da u Gimnaziji puno razgovaramo i raspravljamo i tražimo rješenja za više područja; od politike do znanosti, obrazovanja. Širok je spektar obrazovanja kojeg nudimo jer odgajamo buduće studente, intektualce koji onda kroz svoje zanimanje ponekad nađu i put u politiku preko koje imaju želju pomoći razvoju zajednice. Takav je i stav i doživljaj gimnazije jer su učenici, a onda i profesori, zapravo uključeni u sve pore života u gradu. Nije to slučaj samo sada, tako je bilo i u prijašnjim razdobljima – kazao nam je Mandić, ravnatelj Gimnazije Karlovac. Tko bi mu mogao biti nasljednik u Gimnaziji, kaže, odlučit će Nastavničko vijeće u svojim redovima.