Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Gradski parking predstavio aplikaciju

Karte za javni gradski prijevoz mogu se kupiti putem aplikacije

Foto: Šibenik
Aplikacija služi kao dodatni prodajni i informacijski kanal u javnom gradskom prijevozu s ciljem smanjenja gužve pri kupnji karata na šalterima i kod vozača

Gradski parking, šibenska gradska tvrtka, predstavila je javnosti aplikaciju putem koje putnici mogu kupovati karte za javni gradski prijevoz na području grada Šibenika te brodsku liniju Brodarica – Krapanj, plaćati parking, dobiti informacije o slobodnim 
parkirnim mjestima na pojedinim parkiralištima pa čak i rezervirati parkirno mjesto.

Aplikaciju je za Gradski parking izradio Hrvatski telekom kao jednu od komponenti u sklopu projekta “Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u gradskom prijevozu”. Aplikacija služi kao dodatni prodajni i informacijski kanal u javnom gradskom prijevozu s ciljem smanjenja gužve pri kupnji karata na šalterima i kod vozača.

Faza integracije

Gradski parking, podsjetimo, građanima Šibenika od početka rujna ove godine pruža uslugu javnog gradskog prijevoza. Usluga je još u tzv. probnom režimu u koji su uključeni svi dijelovi kompleksnog prometnog sustava – vozila, vozači, kontrolori, prodaja karata, komunalna infrastruktura, informatički i informacijski segment.

S naplatom karata na svim gradskim i prigradskim linijama, započelo se sredinom prošlog mjeseca. U prvih deset dana, na prodajnim mjestima Gradskog parkinga prodano je više od 11 tisuća karata, a u istom razdoblju prodano je oko tri tisuće pretplatnih mjesečnih karata. Radnim danima oko tri tisuće putnika vozi se linijama gradskog prijevoza, dok se na prigradskim linijama dnevno prevozi oko petsto putnika.

Gradski parking d.o.o. je prije nekoliko mjeseci potpisao ugovor s tvrtkom Google te u suradnji s njihovim stručnjacima intenzivno radi na povezivanju dva sustava. Završetkom prve faze integracije s Google Transit sustavom koja se očekuje u sljedećih mjesec dana, korisnici će nadogradnjom mobilne aplikacije dobiti i mogućnost informiranja o gradskom prijevozu (dolasci vozila na odabranoj stanici prema važećem voznom redu, prijedlog stanice koja je najbliže korisniku). Nakon toga slijedi druga faza integracije u kojoj će info-totemi i mobilna aplikacija prikazivati stvarne pozicije autobusa i vremena dolaska na stanicu, uzimajući u kalkulaciju i predviđenu gužvu na trasi.

Pretplatna karta

Osim putem mobilne aplikacije, karte za vožnju trenutačno se mogu kupiti u vozilu, kod vozača i na dvije lokacije, na prodajnom 
kiosku Gradskog parkinga na gradskoj tržnici i na Autobusnom kolodvoru u Šibeniku. Svim građanima ponuđena je kupnja mjesečnih pretplatnih karata po najpovoljnijim cijenama u Republici Hrvatskoj. Najjeftinija pretplatna karta je tzv. socijalna po cijeni od 7,5 kuna, odnosno 1 euro. Uz jednokratnu i mjesečnu kartu, u ponudi je još dnevna i trodnevna karta.