Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
moguća koalicija

Kerum: Spreman sam se odazvati pozivu HDZ-a na pregovore o suradnji

Željko Kerum
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
'Mi smo formirali stručno povjerenstvo za pregovore o okvirima suradnje s HGS-om, a proteklih nekoliko dana u splitskome HDZ-u više puta smo raspravljali o platformi pregovora s tim potencijalnim koalicijskim partnerom', rekao je predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić

Predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić potvrdio je u četvrtak navečer kako je njegova stranka otvorena za pregovore o koaliciji s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, koji je tijekom dana također izrazio spremnost za pregovore o suradnji s HDZ-om.

"Mi smo formirali stručno povjerenstvo za pregovore o okvirima suradnje s HGS-om, a proteklih nekoliko dana u splitskome HDZ-u više puta smo raspravljali o platformi pregovora s tim potencijalnim koalicijskim partnerom", rekao je Škorić u četvrtak navečer za Hinu.

Predsjednik HGS-a Željko Kerum izjavio je u četvrtak u programu Radio Splita kako je spreman odazvati se pozivu splitskoga HDZ-a na pregovore o suradnji ako ga bude.

"Evidentno je da se mora postići dogovor i kompromis jer je to u interesu grada Splita, i tu nikakva naglost i žestina ne pridonose interesima grada", rekao je Kerum.

Po Kerumovim riječima, HDZ je najveća i državotvorna stranka u Hrvatskoj koja je na nedavnim lokalnim izborana, kako je rekao, ostvarila "vrhunske rezultate " i sada je "u poziciji da može napraviti čuda" jer je 'dobila' Split, Metković i Dubrovnik, ali nigdje nema 'komotnu većinu' i ne može formirati većinu bez suradnje s drugim strankama.

"U splitskome Gradskom vijeću HDZ je osvojio 11 mandata, a HGS osam, što znači kako moramo doći do dogovora na partnerski način", rekao je je Kerum o potrebi sastavljanja većine u splitskome Gradskom vijeću, za što je potrebno 18 od 35 vijećničkih mandata.

Konstituirajuća sjednica splitskoga Gradskog vijeća najavljena je za ponedjeljak, 3. srpnja, a na pitanje kako komentira nagađanja da se ono tog dana neće konstituirati Kerum je odgovorio: "Mislim da će doći do konstituiranja Gradskog vijeća u sljedeći ponedjeljak, a u utorak i do konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Mislim da će predsjednik Županijske skupštine biti iz HGS-a, također i da će predsjednik splitskoga Gradskog vijeća biti iz HGS-a."

Škorić je rekao kako trenutačno nije siguran kakav će biti rezultat konstituirajuće sjednice splitskoga Gradskog vijeća, koja je najavljena za ponedjeljak, a u vezi s kadrovskim rješenjima, dodao je, pregovarat će stručno povjerenstvo splitskoga HDZ-a.