Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Niče novi kampus

Klis splitskom Sveučilištu poklanja parcelu od 200.000 kvadrata

Sveučilište Split
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Sveučilišni kampus u Klisu prema idejnom rješenju imat će tehnološki park i pripadajući sadržaj u koji spadaju studentski dom, europska sveučilišna bolnica, zgrade za razvoj IT tehnologije i start-up tvrtki...

Općina Klis poklonit će splitskom Sveučilištu zemljište od 200.000 metara četvornih za projekt Sveučilišni kampus Klis. Jednoglasna je to odluka Općinskog vijeća Klisa nakon što je vijećnicima predstavljeno idejno rješenje izgradnje Sveučilišnog kampusa u Klisu s tehnološkim parkom i pripadajućim sadržajima u koje spadaju studentski dom, europska sveučilišna bolnica, zgrade za razvoj IT tehnologije i start-up tvrtki, Fakultet mediteranske poljoprivrede, sportsko-rekreacijski sadržaji...

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Reakcija je to Općine Klis na molbu rektora splitskog Sveučilišta dr. Šimuna Anđelinovića okolnim gradovima i općinama da im daruju parcele kako bi se Sveučilište moglo širiti.

Otvaranje novih studija

– Težnja sveučilišta je proširiti kapacitete 200%, pružiti kvalitetne studije, povoljan smještaj i praksu na jednom mjestu, kao jedinom modelu uspjeha i održivosti. U Kampusu Klis osim smještajnih kapaciteta studenata i gostujućih predavača planiramo otvoriti novi studij Mediteranskih kultura, staklenike u kojem bi odmah i praktično primjenjivali naučeno, sveučilišni restoran koji će sve proizvode koristiti za prehranu studenata, Europsku sveučilišnu bolnicu, zgradu za IT start-upove... Ukratko, cijeli novi studentski grad Klis – najavio je Klišanima čelnik splitskog Sveučilišta.

Interes Općine Klis, osim dovođenja života u nikad pokrenutu gospodarsku zonu, jest što planiraju općinske urede, knjižnicu, turistički ured, kao i novi vrtić smjestiti na područje budućeg kampusa, a centar Klisa osloboditi za kulturno-umjetničke i turističke sadržaje.

- Darovati nekome preko 200.000 kvadrata bez obzira na svrhu i cilj vrlo je osjetljivo, pravno pitanje. Nema prostora za greške i zato ćemo mi sa strane Općine Klis, rektor Anđelinović te cijeli tim Splitskog sveučilišta poduzeti sve korake u što boljoj organizaciji i zaduženjima, pripremi projekta te najvažnije u apliciranju za sredstva EU kojih ima i uvijek će biti za ovakve investicije – poručio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Prva sredstva mogu se dobiti već početkom sljedeće godine na natječajima za financiranje projektne dokumentacije.