Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Grabar-Kitarović u obilasku:

Klizište Grohovo-Lopača treba riješiti suradnjom grada, županije i države

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Tom cestom, koja među ostalima vodi prema Psihijatrijskoj bolnici Lopači, najviše se služilo lokalno stanovništvo, koje se sada koristi drugim cestama

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je u utorak klizište na cesti Grohovo-Lopača te je tom prilikom istaknula da bi taj problem trebalo riješiti suradnjom Grada Rijeke, županije i države, a novac uložen u sanaciju klizišta donio bi višestruku korist.

Dio ceste Grohovo-Lopača oštećen je i zatvoren prije četiri godine, kada je klizište, dugačko gotovo 400 metara, zahvatilo i 150 metara ceste. Tom cestom, koja među ostalima vodi prema Psihijatrijskoj bolnici Lopači, najviše se služilo lokalno stanovništvo, koje se sada koristi drugim cestama.

Hrvatska predsjednica je rekla kako stanovnicima dijela Grobinišćine ta cesta znatno skraćuje put do Rijeke.

"Dobila sam jako puno pritužbi građana, a sada vidim da je problem puno složeniji nego što smo imali dojam jer je riječ o većem klizištu", rekla je, ističući da su u prvome redu u pitanju sigurnosni razlozi te da se zbog klizišta razina akumulacijskog jezera morala spustiti za tri metra, što, pak, dovodi u pitanje i proizvodnju električne energije.

"U suradnji između Grada Rijeke, županije i države trebalo bi razgovarati i na to ću potaknuti ministra Butkovića i sve ostale iako to nije u domeni mojega rješavanja", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Želim ih ohrabriti da se riješi to pitanje jer mislim da će financijska sredstva uložena u sanaciju klizišta imati višestruku korist u smislu zaštite akumulacijskog jezera, ali i sigurnosti građana ovog područja", istaknula je.

Dodala je da se stanovnici koriste tom cestom iako je zatvorena te da bi se za velikih kiša ponovno moglo pokrenuti klizište.