Izbornik
Naslovnica Gradovi 373 pregleda
Osijek

Književnica protiv gradonačelnika

Ivana Šojat
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Po novi će mandat gradonačelnik Ivica Vrkić, koji očekuje da će ponovno dobiti podršku nekih stranaka, a da bi ga mogli podržati, najavljuju iz SDP-a i HNS-a

Još jedan mandat na funkciji osječkog gradonačelnika pokušat će izboriti sadašnji gradonačelnik Ivica Vrkić. Iako nije stranački čovjek, Vrkića su kao nezavisnog kandidata u različitim razdobljima i za različite funkcije podržavale gotovo sve važnije političke stranke. I ovoga puta na izbore ide kao nezavisni kandidat, no ponovno računa na podršku stranaka i zbog toga najavljuje da neće kandidirati vlastitu listu za gradsku skupštinu jer ne želi raditi konkurenciju onima koji će ga podržati. – Želim zajedno s njima, sinergijski, dobiti dovoljan broj mandata kako bih imao jak mandat i mogao raditi tako da budem što učinkovitiji, da ne ovisim o stranačkim političkim interesima, nego najprije o interesima svojih sugrađana – poručuje Vrkić.

Iako se nagađalo da bi HDZ ovaj put na lokalnim izborima mogao surađivati s HDSSB-om, nakon lomova u toj stranci odlučili su da će njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka biti književnica Ivana Šojat. Ona je kao svoju prednost navela to što je rođena Osječanka, ali i to što iza sebe nema političku karijeru.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

– To ne smatram nedostatkom ni hendikepom, nego baš suprotno, mogu reći da se svijetu ne obraćam iz neke kule od slonovače, nego kao građanka kojoj je borba za život dostojan čovjeka jedini princip jer sam u svakodnevnom životu u izravnom doticaju s problemima koji tište sve stanovnike našeg grada. A ono što vidim jest grad zdvojnih ljudi bez osmijeha na licu. grad koji je nekoć bio gospodarsko i kulturno središte pretvara SE u umirovljeničko naselje – istaknula je Šojat lansirajući kampanju. Što će biti s HDSSB-om, još nije sigurno jer se stranka podijelila na dva dijela od kojih svaki tvrdi da je pravi HDSSB. Ekipa okupljena oko Branimira Glavaša najavljuje da će o gradonačelničkom kandidatu odlučiti ovog tjedna, a šuška se da bi to mogao biti predsjednik stranke Dragan Vulin.