Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Predstavljen projekt gradnje postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada

Kompostanu će Kutina graditi uz postojeće odlagalište otpada

Foto: Kutina
Predviđena je proizvodnja isključivo komposta prve klase kao organsko gnojivo u ekološkoj poljoprivredi

U Vijećnici Grada Kutine održana je prezentacija projekta kompostane koja bi se prema projektu trebala nalaziti uz postojeće odlagalište otpada na adresi Radićeva ulica 298B. U cilju ispunjenja zakonske odredbe vezane uz gospodarenje biorazgradivim otpadom, unutar obuhvata odlagališta otpada, a u blizini reciklažnog dvorišta, predviđa se gradnja postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada – kompostane, čiji idejni projekt je prezentirala tvrtka Hidroplan.

Ovo je prva prezentacija idejnog projekta, nakon čega slijedi izrada glavnog projekta kompostarnice slijedom kojeg će se dobiti građevinska dozvola.

Grad Kutina planira prijaviti izgradnju kompostarnice na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša. Kompostana bi imala kapacitet 5000 tona godišnje na neizgrađenoj površini odlagališta neopasnog opada “Kutina”, na lokaciji sjeverno od istočne odlagališne plohe od koje je odvojena makadamskom cestom.

Na predviđenoj lokaciji kompostane planira se gradnja montažnog boksa za prihvat biootpada 4 x 6 m, osam bokseva za provedbu kompostiranja dimenzija 16 x 6,5 m, betonske površine za dozrijevanje komposta, bazena za otpadnu vodu (60 m3), prometno-manipulativne površine te popratne infrastrukture.

Predviđena je proizvodnja isključivo komposta prve klase koji je moguće upotrijebiti kao organsko gnojivo u ekološkoj poljoprivredi. Manje količine komposta koje neće zadovoljavati kriterije za kompost prve klase moći će se koristiti kao organsko gnojivo u poljoprivredi.