Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
'Nije Božić samo dar pod borom'

Koncert “Božić u Gorici” raspjevao brojne građane

Foto: Grad Velika Gorica
Crkveni i gradski zborovi, KUD-ovi i solisti izveli najljepše tradicionalne pjesme u Dvorani Gorica

Božić je vrijeme okupljanja, a nakon što smo ga proslavili sa svojim obiteljima, došlo je vrijeme da se okupe i najmiliji prijatelji i uz pjesmu obilježe ovaj posebni blagdan. Nakon što je zbog pandemije izostao dvije godine, tradicionalni koncert “Božić u Gorici” okupio je brojnu publiku željnu druženja i tradicionalnih božićnih pjesama koje su u 16 točaka izveli crkveni i gradski zborovi, KUD-ovi i solisti.

Tradicionalne, autohtone božićne pjesme poput “Narodi nam se kralj nebeski” koja svoje podrijetlo vuče čak iz 13. stoljeća, dobile su svoje sakralno, ali suvremeno ruho. I nakon što se održavao u Gradskoj sportskoj dvorani te u Dvorani Gorica, prvi put je božićni koncert održan u crkvi sv. Petra i Pavla, koja je uz odličnu akustiku pružila poseban duhovni prostor u kojemu se sklad ljudskih glasova pretvorio u anđeosku pjesmu radosti.

– Nije Božić samo dar pod borom, to je nešto u duši. Ove starinske pjesme, jedna ljepša od druge, diraju u dušu. Tko ne razumije tu našu staru kulturu, povijest, tradiciju, teško da će doći ovamo i uživati – objasnila nam je Karmela, jedna od izvođačica koja je nastupila sa svojim KUD-om “Nova zora”. Moglo se puno toga naučiti od voditeljice koncerta Elizabete Stipetić, koja je između točaka ispričala brojne tradicije slavljenja Božića u našem kraju, ali i zanimljivosti o Božiću iz cijele Hrvatske, dok je vlč. Norbert Koprivec u ime Velikogoričko-odranskog dekanata svima čestitao Božić.

– Treba ovakav koncert u gradu. Ipak je to velika stvar, svi se okupimo i slavimo zajedno Kristovo rođenje – kazala nam je Vlatka, koja uvijek dolazi na ovaj koncert. A u svakoj se pjesmi moglo čuti da netko u publici pjevuši, a potpuno zajedništvo osjetilo se za vrijeme izvođenja pjesme “U to vrijeme godišta” koju su pjevali svi ansambli i publika, slaveći ono što nam najviše treba i što Kristovo rođenje simbolizira – ljubav, radost i nadu.