Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Kao i lani, Koprivnica je i ove godine dobitnica nagrade Smart City

Koprivnica 49 posto proračuna troši na obrazovanje

Foto: Grad Koprivnica
– Ova nagrada priznanje je građanima koji su doprinijeli tome da Koprivnica uđe u 5 najboljih gradova u Hrvatskoj kao primjer brojnih inovativnih i progresivnih rješenja i ideja te održivog  razvoja - rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić

Koprivnica je dobitnica nagrade Smart City za 2021. godinu. To je već treća nagrada za najbolji ‘pametni grad’ koju je Koprivnica dobila, a novo priznanje uručeno je na svečanosti prošli tjedan.

Priznanje građanima

Tri godine zaredom – čak tri iznimno vrijedne nagrade. Ove i prošle godine Koprivnica se okitila titulom Smart City, a pretprošle 
je pobijedila u kategoriji Eco City. Gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić nije skrivao ponos zbog novog važnog priznanja 
za grad kojem je na čelu.

– Ova nagrada priznanje je građanima koji su doprinijeli tome da Koprivnica uđe u 5 najboljih gradova u Hrvatskoj kao primjer brojnih inovativnih i progresivnih rješenja i ideja te održivog  razvoja. Ulaganja u obrazovanje, digitalizacija uprave, gospodarenje otpadom i razvrstavanje, aktualni i kvalitetni smjerovi na Sveučilištu Sjever, visoka pokrivenost vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, kilometri pješačko-biciklističkih staza… Sve su to teme i aktivnosti na temelju kojih je dobivena ova nagrada, ovo veliko priznanje. Hvala svima koji vjeruju u cilj i put koji smo zacrtali da našu Koprivnicu učinimo još boljom – naglasio je gradonačelnik Mišel Jakšić nakon dodjele u zagrebačkom hotelu Westin.

Koprivnica je dobitnik nagrade Smart City za 2021. u konkurenciji srednjih gradova. U užem izboru još su bili Đakovo, Jastrebarsko, Šibenik i Zaprešić. Kako su se birali ovogodišnji pobjednici? Ključni segmenti bili su digitalna spremnost gradskih uprava, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo i pametno društvo pa se, primjerice, analiziralo koliki je udio gradskog proračuna za obrazovanje te koliki je udio obrazovanog stanovništva u ukupnoj populaciji.

Potom su analizirani i dosezi svih gradova u pametnom okolišu i pametnoj infrastrukturi. Kako naglašavaju u gradskoj upravi, Koprivnica drugu godinu zaredom pobjeđuje i odnosi titulu najpametnijeg srednjeg grada u zemlji, među ostalim, i uvjerljivo najvećim izdvajanjem  za obrazovanje u kategoriji srednjih gradova – više od 49 posto proračuna.

Prikupljanje otpada

– U top-3 smo i prema broju programa visokog obrazovanja (VI. stupanj naviše) u području ICT-ja u kategoriji srednjih gradova (4 programa). Koprivnica je sva svoja parkirališna mjesta pokrila mobilnom naplatom, u samom  smo vrhu po udjelu biciklističkih staza u odnosu na ukupnu kilometražu cesta na gradskom području (41 posto), a sa stopom od oko 56 posto među tri smo najbolja grada u kategoriji srednjih gradova po stopi odvojenog prikupljanju otpada – naglašavaju u Gradskoj upravi.

Osim toga, valja svakako naglasiti i kako je Koprivnica na prvom mjestu i po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda te učinkovitosti pročišćavanja otpadnih voda na biološkom pročistaču u Herešinu.