Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Grad razvija projekt elektromobilnosti

Koprivnica ima 28 električnih vozila i devet sagrađenih punionica

Foto: Robert Mihaljević
Podravsko sjedište je državni pionir u projektu elektromobilnosti jer je prvih pet HEP-ovih punioca sagrađeno upravo u Koprivnici tijekom 2014.

Koprivnica već sedam godina potiče i razvija elektromobilnost na području grada, i to projektima gradnje punioca za električna vozila te održivog javnog gradskog prijevoza BusKo, koji također koristi električnu energiju umjesto fosilnih goriva.

Projekt LowCarb

Podravsko sjedište zapravo je državni pionir u projektu elektromobilnosti jer je prvih pet HEP-ovih punioca Elen za električna vozila sagrađeno upravo u Koprivnici tijekom 2014. godine. Prema podacima Gradske uprave, danas je u Koprivnici osam javno dostupnih punionica za električna vozila te jedna za punjene dva BusKova autobusa za javni prijevoz.

Četiri punionice su u gradskom vlasništvu a preostale su u vlasništvu HEP-a.

Gradske punionice su instalirane na stupovima javne rasvjete i nalaze se na Trgu Eugena Kumičića, Trgu kralja Zvonimira te parkiralištu Gradskih bazena Cerine. Punionica za autobuse na električni pogon nalazi se na prostoru Kampusa, odnosno bivšeg kompleksa vojarne. Postaja koja je sagrađena za punjenje popularnog gradskog javnog prijevoza BusKa i bicikla ostvarena je u sklopu europskog projekta Low carb, a stajala je ukupno 352.000 kuna, od čega je 85 posto novac EU.

Posebnost tog sustava instaliranog u Kampusu jest u korištenju energije koja se proizvodi fotonaponskim panelima na krovu nadstrešnice. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se onda kada energija sunca nije dostupna.

Upravo kroz projekt Low Carb u Koprivnici su pokazali kako lokalne jedinice mogu razvijati energetsku samodostatnost. Elen punionice u vlasništvu HEP-a sagrađene su na parkiralištu Gradske tržnice,  kod zgrade HEP-a Koprivnica, na parkiralištu Podravke (ispred silosa), na parkiralištu ispred upravne zgrade Komunalaca i na parkiralištu Kampusa Koprivnica.

Osim punionica za električne automobile, Koprivnica je omogućila i punjenje električnih bicikla. Grad ih posjeduje ukupno deset te se koriste u javnom prijevozu, a za njih su osigurane dvije punionice. Obje su na prostoru Kampusa – jedna na ulazu u Kampus, a druga u sklopu punionice za električne autobuse BusKo.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, potkraj kolovoza na području Koprivnice bilo je registrirano ukupno 28 električnih 
vozila: 21 automobil, dva autobusa, četiri mopeda i jedno lako motorno vozilo s četiri kotača.

Električni vozni park

Na području cijele županije ukupno je registrirano 46 različitih električnih vozila, što znači da na Koprivnicu otpada više od 60 
posto svih vozila na električni pogon. Gradska uprava uz svoje javne tvrtke i gradske institucije ima ukupno šest električnih vozila, jedan hibrid, jedan plug-in hibrid, dva autobusa na električni pogon i komunalno vozilo na električni pogon.

– Grad je cijelu infrastrukturu za električna vozila sufinancirao novcem EU. Redovno se prate svi objavljeni natječaji i ako bude otvorenih projekata kroz koje će se navedena infrastruktura moći sufinancirati, Grad će se prijaviti – zaključuju u koprivničkoj upravi.