Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Plinske se tvrtke pripremaju za predstojeću sezonu grijanja

Koprivnica-plin ostvarila milijunsku dobit, KC opskrba prikazala gubitak

Foto: Robert Mihaljević
S obzirom na krizu koja snažno trese cijelo tržište, odluka gradskih vlasti da svoja plinska poduzeća proda njemačkom partneru danas se pokazuje vizionarskom

Lokalne plinske tvrtke pripremaju se za novu sezonu grijanja koja počinje 1. listopada, a dočekuje se s velikim strahom i neizvjesnošću. Nova plinska godina donijet će nova pravila i nove ugovore s obzirom na to da je većina plinskih tvrtki nabavu tog važnog energenta ugovorila do kraja rujna. Strahuje se da bi cijena plina od listopada mogla biti barem četiri puta veća nego ona koju su brojna poduzeća dotad ugovorila.

Čeka se reakcija Vlade

Cijena plina, odnosno grijanja, mogla bi znatno porasti i kućanstvima, pa se očekuje reakcija Vlade koja bi taj cjenovni udar trebala ublažiti. A tu su i lokalne vlasti koje bi mogle uskočiti u pomoć obiteljima slabijeg socijalnog statusa. Zasad nema naznaka koliki će biti taj cjenovni skok niti na kojoj će razini Vlada regulirati cijenu u obvezi javne usluge, odnosno u kućanstvima.

Tvrtka Koprivnica-plin bavi se distribucijom tog energenta na području Koprivnice i okolnih općina, odnosno naplaćuje transport plina kroz svoje plinovode. Osim toga, sagradili su više kotlovnica u zgradama na Trgu kralja Tomislava u Koprivnici, gdje stanarima isporučuju toplinsku energiju. Sagradili su i kotlovnicu na zgradi gradske vijećnice u Sisku, čime se povećani prihodi od isporuke toplinske energije. Lani su oni iznosili oko 1,5 milijuna kuna.

Koprivnica-plin tijekom  prošle je godine ostvarila prihode od 14,9 milijuna kuna, što je oko 6 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit iznosila je oko 2,5 milijuna kuna i bila je otprilike na istoj razini kao i pretprošle godine. U Koprivnica-plinu prošle je godine bilo prosječno zaposleno 19 radnika čija je prosječna neto plaća iznosila oko 6300 kuna mjesečno. To je oko 700 kuna manje nego prethodne godine kada je prosječna neto plaća iznosila nešto više od 7000 kuna.

U Koprivnica-plinu posebno su zabrinuti ruskom agresijom na Ukrajinu što je izazvalo veliku krizu na plinskom tržištu. Upozoravaju na povećanje cijena energenata zbog rata u Ukrajini te navode da “postoji mogućnost da pojedini korisnici usluga tvrtke, čije je poslovanje vezano za Ukrajinu ili Rusiju, zbog otežanih uvjeta poslovanja prestanu s njime ili prestanu podmirivati svoje obveze”.

Nabavom i prodajom plina krajnjim kupcima na području Koprivnice, ali i okolnih gradova i općina, bavila se tvrtka Koprivnica opskrba.

Pripajanje EON plinu 

No ona je 1. srpnja prošle godine prešla u sastav EON plina pa više ni formalno ne postoji. Zato je Koprivnica opskrba izvijestila samo o polugodišnjim poslovnim rezultatima. U prvih šest mjeseci ostvarili su prihode od 31,9 milijuna kuna (preklani su oni ukupno iznosili 78,5 milijuna kuna), pa je jasno da je riječ o znatnom padu.

Što je posebno zabrinjavajuće, Koprivnica opskrba prikazala je polugodišnji gubitak od čak 846.000 kuna, a lani su tijekom cijele godine poslovali sa 672.000 kuna neto dobiti. U Koprivnica opskrbi u lanjskih je šest mjeseci, prije gašenja i pripajanja EON  plinu, bilo zaposleno tek troje radnika. Njihova prosječna neto plaća iznosila je oko 5100 kuna.