Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Jedini grad iz Hrvatske među 23 europska

Koprivnica u finalu za prestižnu titulu Europske prijestolnice uključenosti

Foto: Robert Mihaljević
- Rezultat je to brojnih socijalnih i demografskih mjera, aktivnosti koje provodimo u našim ustanovama, a koje su prepoznate na europskoj razini - ističe koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić

Koprivnici je prošli tjedan iz središta Europske unije, Bruxellesa, stigla sjajna vijest: potvrda o ulasku među 23 grada finalista koji 
će pokušati osvojiti prvu nagradu Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. U finale za važnu nagradu Europske prijestolnice uključenosti ušlo je čak sedam španjolskih gradova, među ostalim Barcelona i Bilbao, četiri grada iz Njemačke (Köln, Mannheim), tri iz Italije (Bologna), po dva iz Rumunjske, Belgije i Švedske te po jedan iz Francuske, Hrvatske i Luksemburga.

U dvije kategorije

Koprivnica je bila među gradovima koji su dokazali visoku razinu odgovornosti u promicanju i  podupiranju uključenosti i raznolikosti u svojim lokalnim zajednicama. Gradska uprava vjeruje da učenje o raznolikosti od malih nogu osigurava trajni stav, život  bez predrasuda te suživot u kojem je raznolikost normalan dio svakodnevice. Koprivnica je poznata kao prijateljski i pametan grad.

Deset posto stanovništva živi s invaliditetom; 2008. godine primila je nagradu “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”. Strategija gradske uprave za jedinstvenu politiku za osobe s invaliditetom stvara preduvjete za ujednačavanje prilika za osobe s invaliditetom te sprječavanje socijalne isključenosti, tumače u Gradskoj upravi.

Vijeće nacionalnih manjina također štiti prava manjina poput Roma koji dobivaju drugačiju potporu, uključujući smještaj djece u vrtićima. Podaci o pomoći, programima i aktivnostima koje provodi gradska  uprava nadziru se i prikupljaju u okviru osiguranja kvalitete.

- Koprivnica je jedini hrvatski  grad koji je ušao u finale dodjele nagrade za Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Rezultat je to brojnih socijalnih i demografskih mjera, aktivnosti, programa i projekata koje provodimo u našim ustanovama, a koji  su prepoznati i na europskoj razini. Koprivnica je nominirana u  čak dvije kategorije, što nas izrazito veseli - naglasio je tom prigodom gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Grad je dugo vremena radio na uključivanju članova romske  nacionalne manjine u sve sfere života, omogućujući im pristupačne vrtiće i uključujući ih u predškolsko obrazovanje. Na primjer, djeci koja još uče hrvatski jezik omogućeni su romski prevoditelji. Te i druge mjere, poput  financijske potpore, rezultirale su većim brojem romske djece u predškolskom, osnovnoškolskom  i srednjoškolskom obrazovanju.

Dodjela 28. travnja

U suradnji s romskom udrugom Kali sara gradska uprava izgradila je dječji park i sportsko igralište u predgrađu Reka, domu brojnih Roma. U Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, koje je osnovao Grad, naglasak je na podučavanju djece i mladeži o tome da je raznolikost normalna sastavnica svakodnevice. Njegovi napori uključuju programe  ponovnog osnovnog i strukovnog obrazovanja. Svečanost na kojoj će biti proglašeni dobitnici održat će se u Bruxellesu 28. travnja ove godine.