Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Obnova trgova i ulica

Koprivnica u izbornoj godini postaje veliko gradilište

Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Velike prihode Koprivnica očekuje od prodaje plinskog biznisa, a planirani prihod od toga posla odgovara iznosu za obnovu ulica – 21 milijun kn

Koprivnica bi se u idućoj, izbornoj godini trebala pretvoriti u veliko gradilište. Nakon nekoliko godina stagnacije, kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu, gradska uprava u planu proračuna za 2017. godinu izdvaja oko 21 milijun kuna za obnovu ulica kako u užem središtu tako i na gradskoj periferiji.

U planu je početak radova na obnovi čak devet ulica, kao i početak rekonstrukcije dvaju središnjih gradskih trgova, uključujući i središnji park. Za još šest ulica predviđen je početak izrade projektne dokumentacije pa se obnova može očekivati nagodinu. Gradska uprava također najavljuje obnovu i opremanje igrališta za djecu.

Proteklih godina nije bilo dovoljno novca za investiranje u infrastrukturu zbog velikih ulaganja u Sveučilište Sjever. Nakon što je ono postalo državno, sredstva se oslobađaju. Usto, velike prihode Grad Koprivnica očekuje od prodaje plinskog biznisa. Planirani prihod upravo od toga posla odgovara iznosu koji će se uložiti u obnovu ulica – 21 milijun kuna.

Veći proračun od ovogodišnjeg

Zbog toga će i proračun za iduću godinu biti veći od ovogodišnjega za desetak milijuna kuna i iznosit će oko 202 milijuna kuna, što je rekordni iznos. Gradska vlast, osim izvanrednih prihoda od prodaje plinskog biznisa, računa i na povećanje poreznih prihoda, bez obzira na poreznu reformu u državi koja bi lokalnim jedinicama trebala smanjiti apetite.

Znatna ulaganja u idućoj godini predviđena su i u opremanje gradskog komunalnog poduzeća novim vozilima i opremom za skupljanje otpada. Ipak, od predviđenih 6,2 milijuna kuna ulaganja, veći dio, 3,7 milijuna kuna, trebao bi se namaknuti od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Rashodi za zaposlene u gradskoj upravi te gradskim poduzećima i ustanovama ostat će na razini od oko 40 milijuna kuna, kao i ove godine.

Proračunske projekcije za iduće godine pokazuju da će rast budžeta u 2017. godini biti iznimka upravo zbog prihoda od prodaje plinskog biznisa. Već 2018. godine, prema sadašnjim projekcijama, koprivnički proračun past će na oko 180 milijuna kuna, a 2019. godine kretat će se na razini od oko 165 milijuna kuna.