Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivničke tvrtke ostvarile odlične rezultate unatoč utjecaju epidemije

Koprivnička industrija zapošljava tisuće radnika i dobro plovi kroz koronakrizu

Foto: Komunalac
Uprava Podravke objavila je dobre poslovne brojke. Vrećice brzorastuće tvrtke Vemo trade i na gradskoj tržnici

Koprivnička industrija ostvaruje odlične poslovne rezultate unatoč utjecaju epidemije koronavirusa na cjelokupno gospodarstvo i građane.

U cilju poticanja visokoškolskog obrazovanja Redovnim studentima i ove godine subvencioniran prijevoz vlakom

Manji pad od očekivanog

Prema službeno objavljenim poslovnim rezultatima za prvo polugodište, ali i onima za prošlu godinu, čini se da Koprivnica neće previše osjetiti pad gospodarske aktivnosti. Odnosno, taj bi pad mogao biti mnogo manji nego u većem dijelu Hrvatske. Podravka je s Belupom usred koronakrize i unatoč velikom padu prodaje u travnju i svibnju u prvih šest mjeseci imala 2,25 milijarde kuna prihoda, što je pet posto više nego u istom razdoblju lani. Dobit je iznosila 162 milijuna kuna i bila je veća za 15 posto. Kompanija je u lipnju na računu imala čak 249 milijuna kuna gotovine.

Prema dostupnim podacima, najviše zaposlenih u Koprivnici ima Podravka (oko 3100), a slijede Belupo (1000), Carlsberg (300), Hartmann (250), Bilokalnik (150) i Vemo trade (105). Tu je i Podravska banka s oko 240 radnika, ali to je brojka za područje cijele Hrvatske. Iz banke kažu kako su lani zaposlili 30 novih radnika, uglavnom specijalista iz područja rizika, informatike i investicijskog bankarstva. Odlične brojke objavila je i koprivnička tvornica podložaka za jaja Hartmann u vlasništvu istoimenog danskog diva u kojoj danas radi oko 250 ljudi. Oni su lani zaposlili 50 novih radnika te ostvarili 183 milijuna kuna prihoda ukupno, što je 22 posto više nego pretprošle godine. Hartmann je objavio da je već rasprodao svu proizvodnju za cijelu ovu godinu, pa ozbiljno razmišljaju o gradnji novog pogona u Koprivnici. Koprivnička indu strija papirne ambalaže Bilokalnik u vlasništvu britanskog ambalažerskog diva DS Smith u veljači, ožujku i travnju ostvarila je 38,5 milijuna kuna prihoda, odnosno isto kao u lanjskom tromjesečju. U Bilokalniku je zaposleno oko 150 ljudi, a prosječna neto plaća je oko 6200 kuna mjesečno po radniku.

Natjecanje u Koprivnici međudruštveno natjecanje Lovačka udruga 'Srndać' organizirala natjecanje u gađanju 'glinenih golubova'

Rast investicija

A tu je i brzorastuća koprivnička tvrtka, tvornica papirnatih vrećica Vemo trade u koprivničkoj poslovnoj zoni Dravska. Ukupni prihodi iznosili su joj prošle godine 90 milijuna kuna i bili su veći za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dobit je istodobno bila 8,5 milijuna kuna, što je oko tri posto više. Najveći rast dogodio se u investicijama i zapošljavanju. Vemo trade danas ima 105 zaposlenih, što je za petinu više nego prije godinu dana. Snaga te relativno mlade koprivničke tvrtke leži u činjenici da najveći dio proizvodnje izvozi na zapadnoeuropska tržišta. Kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa utjecat će i na njihovo poslovanje do kraja godine, ali to će biti u mnogo manjoj mjeri nego, primjerice, u gradovima na moru koji su posve ovisni o turizmu i osobnoj potrošnji.