Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Smanjenje broja nezaposlenih

Kutinskim poduzetnicima više od 200.000 kuna za poticanje novih zapošljavanja

Foto: Grad Kutina
Od 23 odobrena zahtjeva, osam ih je za zapošljavanje, 14 za samozapošljavanje i jedna za dodatno obrazovanje

Grad Kutina potpisao je Sporazume o uvjetima korištenja sredstava iz Programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2021. na području Grada Kutine s 23 poduzetnika.

Odobreni svi pristigli zahtjevi

– Mjera novog zapošljavanja u Gradu Kutini provodi se već 10 godina i iz godine u godinu pokazuje veliku opravdanost jer se bilježi povećanje novog zapošljavanja na području Kutine. Sama mjera utječe na broj smanjenja broja nezaposlenih, tako da je prošle godine bilo 54 novozaposlenih ovom mjerom. Mjera se odnosi na poduzetnike i obrtnike koji zapošljavaju i samozapošljavanju i nudi sredstva od 5000 do 10.000 kuna po jednoj osobi ovisno o stručnoj spremi i ugovoru. Za mlađe od 30 godina mjera je uvećana 50 posto, dok se za nezaposlene koji se zapošljavaju u poslovnim zonama potpora povećava 100 posto, otprilike 20.000 kuna – objasnio je Hrvoje Krmelić, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

U prvom krugu pristigla su 23 zahtjeva i svi su kandidati ispunjavali uvjete pa će Grad Kutina u tu svrhu isplatiti 204.500 kuna. Od 
tih zahtjeva osam ih je za zapošljavanje, 14 za samozapošljavanje i jedna za dodatno obrazovanje. Od svih kandidata, pet  ih je mlađe od 30 godina pri čemu se potpora povećava 50 posto.

– Uz ovu mjeru proračun Grada Kutine osigurao je 400.000 kn. S obzirom na to da mjera traje do 31. listopada vjerujemo da ćemo 
do konca isteka roka sva sredstva iskoristiti i vjerujemo da će biti i više zahtjeva, za što ćemo, ako bude potrebno, osigurati dodatna sredstva. Grad uz ovu provodi još dvije mjere za poduzetnike i obrtnike, ulaganje u opremu i turističku infrastrukturu koje traju do 1. listopada te se pozivaju svi koji se nisu prijavili da iskoriste ovu potporu – ističe pročelnik Hrvoje Krmelić.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako je ovo samo jedna od mjera kojima Grad Kutina pomaže gospodarstvu, naglašavajući kako kroz navedene direktne mjere Grad osigurava oko 1,3 milijuna kuna godišnje.

Sufinanciranje kredita

Tu su i druge mjere kao što su sufinanciranje rada RA MRAV i  promidžbe gospodarstva, što je na razini oko 1,25 milijuna kn, tako 
da Grad u razvoj gospodarstva godišnje oko 2,5 milijuna kuna ulaže u nekoliko aktivnosti. Gradonačelnik Babić dodaje kako Grad sa Sisačko-moslavačkom županijom pomaže i u sufinanciranju kamata kredita.