Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
dobili su i svoj certifikat

Mali Siščani sudjelovali u obaranju svjetskog rekorda u programiranju

Polaznici informatičke radionice Info Limač
Foto: Večernji list
Tri su dana požrtvovno radili na svojim projektima da bi ih predali 15. kolovoza na službenoj stranici Moonhacka čime su bili dio od 28.575 djece diljem svijeta koji su toga dana sudjelovali u programiranju i postigli time svjetski rekord

Polaznici informatičke radionice "Info Limač" sisačke Narodne knjižnice i čitaonice sudjelovali su u obaranju svjetskog rekorda u programiranju, prvom globalnom „hackathonu“ namijenjenome djeci pod nazivom Moonhack 2017.

Una Vasilik, Roko Milić, Dino Milić, Borna Knežić, Martin Dužić, Leon Kobal, Matej Pešun i Jakov Janušić, pod vodstvom mentora Ivana Rakarića, tri su dana požrtvovno radili na svojim projektima da bi ih predali 15. kolovoza na službenoj stranici Moonhacka čime su bili dio od 28.575 djece diljem svijeta koji su toga dana sudjelovali u programiranju i postigli time svjetski rekord. 

"Pri izradi projekata djeca su se koristila programskim jezikom Python i online aplikacijom za programiranje pod nazivom Scratch. Izradila su dva projekta, koristeći svaki od tih alata. Ponosni smo što je na taj način Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak postala prva knjižnica - vlasnik certifikata u obaranju svjetskog rekorda", rekao nam je mentor Ivan Rakarić.

Ideja Moonhacka dolazi od Code Club tima iz Australije koji je prošle godine okupio 10.207 australske djece u ovom projektu. Ove su godine odlučili podići to na globalnu razinu te uključiti djecu diljem svijeta. Odaziv je bio odličan te je brojka od 28.575 djece, koja su sudjelovala istodobno u programiranju, sada svjetski rekord. Svatko od sudionika, pa tako i mali Siščani, dobili su i svoj certifikat svjetskog rekorda.