Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U petak počeo 196. Samoborski fašnik

Maškare dobile ključeve, gradom vladaju do ožujka

Foto: Samobor
Za dobru zabavu pobrinuli su se Jole, Psihomodo Pop i Gazde, ovog vikenda nastupa Hladno pivo

Pod sloganom “Fašnička bajka srcem se lajka” u Samoboru od petka traje 196. Samoborski fašnik, najznačajnija tamošnja turističko-kulturna manifestacija. Nakon godine dana mirovanja, odnosno online izdanja zbog  situacije s koronavirusom, ove 
se “sezone” Samoborski fašnik vratio u svom živom prepoznatljivom stilu.

Održan i Srakotrk

Ključeve grada od gradonačelnice Petre Škrobot i njezina zamjenika Petra Burića fašnički vlastodršci, nakon kratkog pregovaranja, preuzeli su na glavnoj  pozornici na središnjem trgu. Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec obećali su pregršt vrhunske zabave za sve maskirane, jer njihovim preuzimanjem vlasti, kažu, počinje najljepša bajka.

– Napunite demižone, ispraznite gostione, maskirajte se u poltrone i gutajte samo hepimen bombone. Šopajte se z kraflima, tancajte na štulama i štaflima, popevajte i norite dok se ne umorite, i ni slučajno najte platit nijedan račun ak očete biti pravi fašnički tajkun. Zgasite cajke i živite bajke. Živio ja, živila publika, navek nam bila živa Slobodna Fašnička Republika – poručio je fašničkom  puku Princ Fašnik.

Čarobnjak iz Oza, Zvončica, Shrek, vile, princeze i brojni drugi likovi iz bajki prodefilirali su Slobodnom fašničkom Republikom, jer tema ovogodišnjeg Fašnika su bajke. Svoje maštovite maske inspirirane bajkama publici su tijekom prvog fašničkog vikenda predstavili učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, osnovnoškolci iz škola Samobor, Rude, Milana Langa, Mihaela Šiloboda te mjesni odbori Celine, Konšćica i Rakov Potok.

Publici su se predstavile i maskirane gostujuće skupine iz Viškova, Repušnice, Makarske, Primoštena i drugih gradova Hrvatske kao i iz susjedne Slovenije. Za pregršt pjesme i plesa pobrinuli su se dječji zborovi, mažoretkinje, plesni klubovi, a najmlađi su mogli uživati u brojnim zabavnim i edukativnim radionicama i predstavama.

Održan je i Srakotrk, tradicionalna utrka u orijentacijskom trčanju pod maskama, koja je i ove godine privukla brojne sudionike.

Gibonni i Cambi

Za dobru zabavu pobrinuli su se i izvođači Jole, Psihomodo Pop i Gazde, a nadolazećeg vikenda nastupaju Hladno pivo, Mladen 
Grdović i Klapa Cambi. Zadnji dan Fašnika pak koncert će održati Gibonni.

Dolazeće subote na Samoborskom fašniku predstavit će se tijekom prijepodneva mališani iz dječjih vrtića Mali prijatelji, Potočić, Osmijeh, Dječji grad, Izvor i Grigor Vitez, a poslijepodne na središnjoj fašničkoj pozornici nastupaju gostujuće skupine iz Križevaca, Koprivnice, Župe Dubrovačke, Cavtata i drugih gradova Hrvatske kao i gosti iz susjedne Slovenije.

U nedjelju će se na Fašniku predstaviti samoborski mjesni odbori. Pokazat  će sve ono što su pripremali mjesecima, od bogatih i originalnih kostima do uvježbanih nastupa. Svi oni pokušat će nastupima nadmašiti mjesne odbore koji su nastupili prve fašničke nedjelje, jer najbolji osvajaju bogate novčane nagrade.

Birat će se najoriginalnije maske

Drugog fašničkog vikenda birat će se i najbolje maske, a one najmaštovitije te najoriginalnija ulaze u veliko finale koje će se održati zadnjeg pokladnog dana, odnosno u utorak 1. ožujka. Nije važno je li maska pojedinačna, grupna  ili pak obiteljska, važno je da 
je jedinstvena i kreativna te da prikazuje onaj pravi samoborski fašnički duh. Središnji motiv su, dakle, bajke.

Za one koji žele uz sve to uživati u dobroj hrani, neizostavni dio ponude su, naravno, samoborske krafne te ostale slatke i slane delicije koje se nude na svakom uglu Slobodne Fašničke Republike.