Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Grad Zaprešić treću godinu zaredom među pet najboljih gradova za život u Hrvatskoj

Među najboljima u izdvajanju za prijevoz i dohotku po stanovniku

Foto: Grad Zaprešić
- Danas je Zaprešić grad u koji se dolazi i ne odlazi - istaknuo je gradonačelnik Željko Turk

Grad Zaprešić je već treću godinu zaredom svrstan među pet najboljih gradova za život u Hrvatskoj. Četvrti izbor najboljih hrvatskih gradova, u organizaciji portala gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos, završen je proglašenjem pobjednika. Jaka konkurencija ovogodišnjeg izbora najboljih gradova vladala je u kategoriji kvalitete života, u kojoj se među gradovima srednje veličine uz Labin, Poreč, Rovinj i Svetu Nedelju našao i Zaprešić.

Glavni aduti

Glavni aduti Zaprešića bili su visoka izdvajanja za sufinanciranje cijene prijevoza (3,8 posto proračuna), po čemu je Zaprešić 
u tri najbolja grada. U najbolja tri grada rangiran je i po stopi siromaštva prema dohodovnoj metodi (10,3 posto stanovništva), a u 
samom je nacionalnom vrhu i po prosječnom dohotku po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (39.016,7 kuna), prosječnom broju nezaposlenih na 1000 stanovnika (17,73 nezaposlena), izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade (42,19 posto proračuna), a u top-deset je gradova po prosječom vitalnom indeksu u kategoriji srednjih gradova (103,27 posto).

Kad je riječ o odgoju i obrazovanju, Zaprešiću su pri ocjenjivanju na ruku išla i ulaganja u povećanje vrtićkih i školskih kapaciteta 
- gradnja nove školske sportske dvorane vrijedne 25 milijuna i novog vrtića koja će stajati 22 milijuna kuna, kao i redovno nagrađivanje najboljih učenika, stipendiranje učenika i studenata, osiguravanje pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju te financiranje brojnih udruga, klubova i društava koja djecu i mlade potiču na kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kažu u Gradu.

Mnogo je uloženo u poboljšanje prometne infrastrukture – u gradnju Južne obilaznice dosad je investirano 120 milijuna kuna, a dodatnih 30 milijuna osigurano je za sljedeću fazu, modernizirane su željeznice, sagrađena biciklističko-pješačka staza 'Forest ride', a u projektiranje je krenula i Istočna obilaznica s mostom na Savi.

Briga o okolišu jedna je od trajnih odrednica Grada, pa se tako kontinuirano radi na kvaliteti i učinkovitosti sustava sakupljanja komunalnog  otpada - postavljeni su brojni kompleti podzemnih spremnika uz višestambene zgrade, a provodi se i projekt nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpadnog papira i kartona, plastike, stakla i biootpada raznih zapremina za kućanstva.

“Dokaz kontinuiranog rada”

Otvoreno je reciklažno dvorište za građane, završena je gradnja nove plohe za odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu Novi dvori, projekt vrijedan 8,6 milijuna kuna, a u tijeku je provedba projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, najvećeg projekta u povijesti grada vrijednog gotovo 700 milijuna kuna.

– Činjenica da je Zaprešić već nekoliko godina u samom vrhu najboljih gradova je rezultat i dokaz kontinuiranog rada. Dosadašnjim investicijama, a i onima koje tek slijede, nastojimo stvarati uvjete za kvalitetniji život građana, posebno mladih. Danas je Zaprešić grad u koji se dolazi i ne odlazi, tako da njegovu razvoju svakako pridonose svi  naši sugrađani – rekao je gradonačelnik Željko Turk.