Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Mišel Jakšić: Koprivnica već danas odvojeno prikuplja čak 60% otpada

Foto: Grad Koprivnica
To je sjajan postotak, osobito uzmemo li u obzir da se RH obvezala da će takav rezultat ostvariti do 2030. godine, ističe gradonačelnik

Grad Koprivnica i gradsko komunalno poduzeće Komunalac započeli su prošlog tjedna s podjelom edukativnih materijala mališanima koprivničkih dječjih vrtića. Riječ je o materijalima nabavljenim u sklopu javnog poziva za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Podjela materijala počela je u Dječjem vrtiću “Tratinčica”, odnosno novom objektu “Jabučica” u koprivničkom prigradskom naselju Starigradu.

Ulaganje u edukaciju

”Veseli me što smo se tu okupili jer se u Dječjem vrtiću “Tratinčica” od 2011. godine intenzivno radi na ekologiji. Odgajamo našu djecu da misle zeleno i brinu se o budućnosti našeg planeta. Godine 2015. dobili smo status ekoškole, koji ponosno nosimo i danas. Posebno se veselimo radionicama koje nas u sklopu projekta očekuju te naravno druženju s maskotama”, naglasila je tom prigodom Sandra Oreški, ravnateljica koprivničkog Dječjeg vrtića “Tratinčica”.

Koprivnica je prepoznata po visokoj kvaliteti gospodarenja otpadom, čemu zasigurno doprinosi konstantno ulaganje u edukaciju građana o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada, a poseban naglasak stavljen je na edukaciju djece.

”Ponosni smo na rezultate koje Koprivnica ima u gospodarenju otpadom, danas smo drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju s ukupno 60 posto razvrstanog prikupljenog otpada i to je sjajan postotak, osobito uzmemo li u obzir da se Republika Hrvatska obvezala da će takav rezultat ostvariti do 2030. godine. Svega toga ne bi bilo bez Komunalca te naših građana i gospodarstva jer do takvog rezultata ne može se doći smo politikama, odlukama i mjerama, potrebna je odgovornost, racionalnost pa i disciplina čiji su nositelji upravo građani i gospodarstvo. Još je važnija, kad govorimo o budućem razdoblju i planovima, edukacija naših najmlađih”, istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

U sklopu projekta izrađena je i nova maskota: popularnom Mirku Reciklirku u njegovim pustolovinama pridružit će se prijateljica Mirka Kompostirka. Uz Mirka djeca uče o pravilnom razvrstavanju, ponajprije reciklabilnog otpada.

”Osnovni Mirkin zadatak bit će učenje o potrebi razvrstavanja biootpada te njegovu zbrinjavanju i kompostiranju”, objasnila je Nataša Tetec, predsjednica uprave gradske tvrtke Komunalac.

Planiran niz radionica

Iz Komunalca su također napomenuli kako je u protekloj godini odrađeno 45 raznih edukativnih aktivnosti, a i u ovoj godini planira se niz radionica.

”U sklopu projekta nabavljeni su rolo kontejner i promotivni materijali koji uključuju izradu maskota i materijale koje ćemo podijeliti djeci u vrtiću. Mališani će tako dobiti majice, kape, bilježnice, bojanke i male bojice”, objasnio je Bojan Solomun, voditelj cijelog projekta.

Ukupna je vrijednost tog projekta oko 28.200 eura (otprilike 212.000 kuna), a u cijelosti je pokriven novcem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.