Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Povijesni uspjeh koprivničkih šahista

Momčad bez velemajstora ušla u najjaču seniorsku ligu

šah
Foto: Hrvoje Šlabek
Čini se da je nedavno gostovanje u Koprivnici legendarnog Garija Kasparova, jednoga od najjačih šahista u povijesti, imalo pozitivan utjecaj na koprivničke šahiste.

Čini se da je nedavno gostovanje u Koprivnici legendarnog Garija Kasparova, jednoga od najjačih šahista u povijesti, imalo pozitivan utjecaj na koprivničke šahiste. Ulaskom šahovskog kluba Podravka u 1.A seniorsku ligu na turniru u Šibeniku ostvarili su povijesni uspjeh.

Koprivnička momčad, koju čine crnogorski prvak Luka Drašković, srbijanski prvak Nikola Radovanović, Zagrepčanin Zvonimir Iveković te domaći dečki Jurica Srbiš, Matija Ostović i Hrvoje Matijević, osvojila je drugo mjesto među deset ekipa u 1.B ligi, a time i prelazak u najviši rang.

Uspjeh je tim veći što je ŠK Podravka bio jedini klub koji je na turniru igrao bez velemajstora, a njegova momčad uvjerljivo je najmlađa, s prosjekom godina nižim od 25.

- U 1.B ligi zaigrali smo prije dvije godine i cilj nam je bio zadržati poziciju u tome rangu. Lani smo na pvenstvu bili treći, ali smo mislili da smo imali sreće i nismo očekivali da ćemo to ponoviti. Ispalo je tako da smo taj rezultat nadmašili – kazao je Matijević, kapetan momčadi.

Osnivanje šahovske akademije

Mladi šahisti izvrsno su se nosili s iskusnijim protivnicima, a Matijević kaže kako su naročito briljirali Iveković, Srbiš i Ostović, koji su osvojili više od 70 posto bodova.

- Svima je išlo sjajno. Ekipa je doista jedinstvena, vladaju pravi timski duh i zajedništvo. Dečki su se htjeli dokazati, oni su u naletu i na putu da postanu velemastori – veli Matijević, koji je sa 40 godina najstariji u redovima novog šahovskog prvoligaša.

Vijest o povijesnom uspjehu koprivničkih šahista sigurno će obradovati i Kasparova, koji je ljetos s lokalnim klubovima i Gradom Koprivnicom potpisao pismo namjere o osnivanju šahovske akademije koja bi trebala nositi njegovo ime.

- Sada nam je cilj osigurati veći budžet kluba, jer ovaj rezultat daleko nadmašuje sadašnji. Tako bismo mogli angažirati velemajstore kao trenere za prvu momčad, pojačati rad s podmlatkom, kupiti literaturu i baze podataka, sudjelovati na više turnira i, u konačnici, realizirati ideju o šahovskoj akademiji – rekao je Matijević.