Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Projekt Vinkovci – Orašje – Ulcinj

Moramo omogućiti Hrvatima u BiH da postanu dio EU obitelji

storyeditor/2024-04-05/IMG-20240405-WA0003.jpg
1/4
Foto: Grad Vinkovci Radni sastanak sudionika u projektu održan je u Vinkovcima

Sudionici projekta prekogranične suradnje Vinkovci – Orašje – Ulcinj održali su sastanak na kojem je bilo riječi o ostvarenim rezultatima i ciljevima. U okviru projekta, kojemu je nositelj Grad Orašje, dok su Vinkovci i Ulcinj partneri, u Vinkovcima će biti postavljena 43 podzemna spremnika za otpad, u Orašju će uz to biti izgrađeno i spremljeno reciklažno dvorište, a Ulcinj će dobiti kombinirani bager za održavanje njegova odlagališta. Cijeli projekt trajat će 30 mjeseci, vrijednost je skoro 1,5 milijuna eura, 85% sufinanciran je iz fondove Europske unije, a ostalih 15% financiraju gradovi.

– Vrlo važna je činjenica prekogranične suradnje da ne ostvarujemo samo ove aktivnosti kako bismo pridonijeli razvoju lokalne zajednice, nego ostvarujemo nova prijateljstva, razmjenjujemo iskustva i jačamo naše znanje – rekla je direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovci VIA Danijela Slipčević.

Andrijana Bojko, voditeljica projekta sa strane VIA-e, kazala je kako će se u okviru projekta educirati ukupno 15 zaposlenika, odnosno po pet iz svake zemlje, iz malih i srednjih poduzeća jedinica lokalne samouprave. Također, u projektu će sudjelovati i djeca iz četvrtih razreda osnovnih škola.

Radni sastanak sudionika u projektu održan je u Vinkovcima
Foto: Grad Vinkovci Radni sastanak sudionika u projektu održan je u Vinkovcima

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je ovo još jedan vrijedan projekt koji će biti realiziran u Vinkovcima te da je nakon ostvarenih strateških ciljeva Hrvatske s ulaskom u Schengen i eurozonu ostao još jedan važan cilj – omogućiti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini da postane dio europske obitelji.

– Suradnja s Orašjem i svim jedinicama lokalne samouprave iz Posavine iznimno je važna zbog povezanosti naroda i stanovništva koji danas živi u Vinkovcima, a većinom svi imaju nekakve korijene ili povezanost s Posavinom. Važno je da se povezujemo kroz ovakve projekte i u nastojanju Vlade Republike Hrvatske te kompletne politike, pogotovo hrvatskog korpusa unutar Bosne i Hercegovine u pristupanju ove države Europskoj uniji kako bismo izbrisali ovu granicu i bili u jednom prostoru, tada nećemo misliti da nas nešto odvaja. Zajedno trebamo gospodarski napredovati, ali obitelji se nalaze s obje strane, živi se na isti način i to su naši ljudi koji su se ovamo doselili, generalno gledano je važno da mi svojim primjerima pokazujemo da je to moguće – rekao je Bosančić. 

Međimurska zaklada solidarnosti Katruža Humanitarna zaklada Međimurska zaklada Katruža otvorila Dane županije, lani pružila 101 pomoć HGSS Potpisan sporazum Virovitičko-podravski HGSS-ovci će dobiti svoj trajni dom Već u petak, 12. travnja bit će otvoren interpretacijski centar Kuća tambure – slavonska notna bajka Glazbene poslastice Kuća tambure i Gibonni u brodskoj Tvrđavi