Izbornik
Naslovnica Gradovi
Poticat će izvrsnost mladih

Na 161. obljetnicu rođenja u Karlovcu počela s radom Zaklada Nikola Tesla

Članovi Zaklade Nikola Tesla
Foto: Snježana Bičak
Svatko može uplatama pomoći; najmanji iznos uplate u Zakladu za fizičke osobe je 100 kuna, pravne osobe najmanje 5.000 kuna te udruge i organizacije građana najmanje 1.000 kuna

Baš na 161. obljetnicu rođenja Nikole Tesle, u Karlovcu je osnovana zaklada koja nosi njegovo ime. Dr. Ervin Jančić, upravitelj Zaklade kazao je kako njome žele poticati izvrsnost mladih i inovativnih Karlovčana u svim poljima djelovanja, te kako je upravo Rotaract klub Karlovac, koji i inače pomaže u školovanju djece, uplatio prvih 4.500 kuna u Zakladu Nikola Tesla.

- Želja nam je da zaklada postane nešto po čemu je Karlovac prepoznatljiv kad je riječ o Nikoli Tesli čije ime želimo kroz niz projekata, pa i ovaj, jače vezati uz Karlovac. Ona nema socijalnu kategoriju, kao stipendije, već je riječ o zakladi na koju mogu računati mladi s posebnim, drugačijim idejama i projektima, dakle nečim što nije uobičajeno, već što je rezultat individualnog nastojanja pojedinca da se dokaže kroz neko istraživanje, znanstveni, tehnološki rad koji bi mogao pomoći i u razvoju Karlovca i Hrvatske – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Grad Karlovac će uskoro uplatiti 50.000 kuna, a inače će Grad svake godine uplaćivati po 20.000 kuna. Svatko može uplatama pomoći; najmanji iznos uplate u Zakladu za fizičke osobe je 100 kuna, pravne osobe najmanje 5.000 kuna te udruge i organizacije građana najmanje 1.000 kuna.

- Zaklada će se financirati i sredstvima članova podupiratelja Zaklade, novčanim donacijama fizičkih i pravnih osoba, organiziranjem određenih aktivnosti, doniranjem pokretne ili nepokretne imovine i slično – kazao je dr. Jančić.

Tijekom ljeta će se prikupljati donacije, a prvi će natječaj biti raspisan s novom akademskom godinom. O prijavljenim projektima i raspodjeli novca odlučivat će Upravni odbor Zaklade koji čine četiri doktora znanosti; izvanredni profesor Antun Alegro, doc.dr.sci Hrvoje Mataković inače ravnatelj Hrvatske zaklade za znanost, dr. sci Vladimir Mikšić, te doc.dr. Ervin Jančić, Nikša Antica pravnik i tajnik Zaklade i Filip Trezner ispred Savjeta mladih grada Karlovca.

Uplate novca u Zakladu moguće su na žiro račun otvoren u Karlovačkoj banci IBAN: HR6624000081110348266.