Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Dobre vijesti za koprivničke osnovnoškolce

Na jesen jednosmjenska nastava u tri osnovne škole

Foto: Forma Biro
Dok se nova škola na Podolicama naveliko gradi, priprema se rekonstrukcija stare dvorane OŠ Đure Estera, koja će biti pretvorena u dvije učionice

Grad se užurbano priprema za osnivanje nove osnovne škole na Podolicama, koja se naveliko gradi i trebala bi primiti prve učenike početkom rujna ove godine.

Dogradnja škola

Usporedo s dovršetkom njezine gradnje, u Koprivnici pripremaju i postupak jednostavne nabave za rekonstrukciju stare dvorane 
Osnovne škole Đure Estera, koja će biti pretvorena u dvije učionice. Radovi bi trebali stajati oko 360.000 kuna bez PDV-a.

Može li se, dakle, na jesen očekivati uvođenje jednosmjenske nastave u Koprivnici? Kako doznajemo u gradskoj upravi, tri škole od rujna će vrlo vjerojatno biti spremne za jednosmjensku nastavu. To su nova osnovna škola na Podolicama, OŠ Đure Estera i OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog.

Najveća osnovna škola Braće Radić morat  će još pričekati. Kako doznajemo, u pripremi su projekti dogradnje te škole kako bi se dobio potreban broj učionica. To bi se, prema planu, moglo realizirati do jeseni iduće 2023.

U međuvremenu, Grad je raspisao javni natječaj za nabavu školskog namještaja i opreme za Podolice, a troškove bi, prema obećanju resornog ministra Radovana Fuchsa, trebalo pokriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prema troškovniku, procijenjena vrijednost nabave je blizu četiri milijuna kuna s PDV-om, od čega oko 3,5 milijuna kuna otpada na opremanje učionica, kabineta i ostalih prostorija.

Ukupno će se nabaviti  više od 800 stolaca, oko 500 stolova, čak 573 garderobna ormarića  za učenike nižih i viših razreda, 40-ak šarenih taburea za hodnike, 50 jastučića za sjedenje na tribinama, 34 vanjske klupe te drugi namještaj i oprema.

Škola će imati osam učionica za razrednu nastavu i 11 različitih kabineta: po dva za hrvatski jezik i informatiku te po jedan za likovni i glazbeni odgoj, strane jezike, matematiku, kemiju i fiziku, povijest i geografiju, biologiju te, na koncu, tehnički odgoj. Vrijednost građevinske investicije sa završnim radovima je oko 51 milijun kuna s PDV-om. 

Škola je namijenjena provedbi jednosmjenske nastave s kapacitetom 16 razrednih odjela: osam nižih razredne i osam viših predmetne nastave. Maksimalan broj učenika koji će škola moći primiti je 448. Projekt uključuje i gradnju jednodijelne sportske dvorane s vanjskim terenima.

Nabava IT opreme

U prvome kvartalu ove godine, najkasnije do kraja ožujka, gradske su vlasti najavile i kako će raspisati natječaj za nabavu IT opreme za školu vrijedne više od milijun kuna. Osim toga, provedbom jednostavne nabave planiraju financirati vanjsko igralište škole za 138.400 kuna. Uskoro se očekuje i postupak javne nabave za nabavu rolo-zavjesa za školu, za što je planirano oko 200.000 kuna.

Na koncu, za uređenje okoliša nove osnovne škole Podolice izdvojit će se 120.000 kuna, a za nabavu urbane opreme za okoliš još 120.000 kuna. Nova osnovna škola će sa svim predviđenim nabavama i  radovima stajati oko 56 milijuna kuna s PDV-om. Od toga Ministarstvo znanosti i obrazovanja trebalo bi pokriti nabavu školskog namještaja vrijednu 4 milijuna kuna.