Izbornik
Naslovnica Gradovi
Posjet tanzanijskog biskupa

Posavski planinari na Kilimandžaru žele sagraditi planinarski dom

Fra Anto Tomas Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Planinari Zvonko Josić, Mirko Zečević Tadić i Franjo Tufekčić u veljači ove godine osvojili su najveći afrički vrh i počeli dogovarati gradnju doma za članove budućih planinarskih ekspedicija iz Hrvatske i BiH

Planinari iz Bosanske Posavine Zvonko Josić, Mirko Zečević Tadić i Franjo Tufekčić u suradnji s tanzanijskim biskupom Prosperom Baltazarom Lyimom na obroncima Kilimandžara žele sagraditi planinarski dom za članove budućih planinarskih ekspedicija iz Hrvatske i BiH. Ova tri člana planinarske udruge “Granaš” iz Brčkog u veljači ove godine u avanturi života osvojili su najviši, 5895 metara visok afrički vrh.

Njihovo planinarsko hodočašće bilo je i humanitarno, budući da su jednom tamošnjem sirotištu i školi za djecu s posebnim potrebama dodijelili vrijednu novčanu donaciju. Tom prilikom upoznali su i biskupa Lyima iz grada Arushe, s kojim su odmah počeli dogovarati budući projekt. – Želimo u podnožju Kilimandžara sagraditi lijep objekt za potrebe planinara iz slavonskog dijela Posavine i Bosanske Posavine te cijele Hrvatske i BiH. Neki će naši članovi ondje ići već sljedeće godine, a i mi ćemo sigurno ponovno pohoditi tu prelijepu planinu, ne samo radi projekta – kaže Josić. Iako je riječ o teškom ratnom vojnom invalidu, bez desne noge koja mu je amputirana ispod koljena, Mirko Zečević Tadić spremno je krenuo u pohod na jedan od najvećih svjetskih vrhova.

Zahvala vjernicima

– Iz Tanzanije nosim predivno iskustvo. Mogu samo pohvaliti naše domaćine koji su nas jako dobro prihvatili. Oni žive posebnim, opuštenim, sporim i laganim životom i nisu opterećeni poput ljudi iz naših područja. Veselim se novoj suradnji s njima – kaže Zečević Tadić.

Posavske planinare ovih je dana u Slavonskom Brodu posjetio i sam tanzanijski biskup, koji se došao zahvaliti vjernicima iz Hrvatske na pomoći koju iskazuju njegovoj biskupiji Kisongo i Crkvi u Tanzaniji, gdje je nekoliko misionara iz Hrvatske. Ujedno je obišao i svoje bližnje koji su iz Tanzanije u Božju službu došli u župnu zajednicu sv. Antuna Padovanskog u Podvinju.

– Naša suradnja i međusobno pomaganje dokaz su da je Katolička crkva zaista univerzalna. To je za mene lijepa poruka koja govori o povezanosti i koju bih ovim putem želio uputiti svima – rekao je biskup Lyimo.

Podršku projektu gradnje planinarskog centra u Tanzaniji dali su i svećenici iz Bosanske Posavine na čelu s plehanskim gvardijanom fra Antom Tomasom. On je pozvao sva planinarska društva i sve ljubitelje prirode koji u doglednoj budućnosti planiraju pohod na Kilimandžaro da im se pridruže u akciji.