Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Restrikcija u KBC-u Split

Na magnet u KBC Split samo jedna skupina bolesnika i djeca

KBC Split, Odjela pedijatrije
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
U splitskoj bolnici nikome, osim djeci i oboljelima od demijelinizacijskih bolesti, ne radi se MR ako nema nalaz CT-a ili rentgena

Samo djeca i oboljeli od demijelinizacijskih bolesti (bolesti središnjeg živčanog sustava) mogu u splitskoj bolnici na pregled magnetskom rezonancijom! Svi ostali koji ne pripadaju tim dvjema kategorijama ne trebaju ni pokušati naručivati se na MR jer se ta pretraga u KBC-u Split više nikome neće raditi bez prethodnog nalaza CT-a, odnosno rentgena. U praksi to izgleda ovako: ako se sumnja odnosno ako se hoće isključiti upravo neka demijelinizacijska bolest, recimo multipla skleroza, pacijent u Splitu prvo mora obaviti CT i tek potom, ako postoji stručna indikacija, dobit će uputnicu za pregled magnetom.

Odluka je to koju je ovih dana donio stručni kolegij Zavoda za radiologiju te bolnice, a prije svega zbog dugih listi čekanja za MR zbog, kako su nam odgovorili, kroničnog nedostatka MR uređaja. Jedini magnet koji imaju radi šest dana tjedno u dvije smjene i sve češće se kvari.

-  KBC Split posjeduje jedan MR uređaj star deset godina kojem gravitira 460.000 stanovnika naše županije. Optimalno bi bilo imati tri MR uređaja. Trenutačni termin redovnog upisa, primjerice za MR mozga, jest ožujak 2018., a za CT mozga čeka se tjedan dana zahvaljujući tome što su nedavno nabavljena dva najmodernija CT uređaja – odgovorio nam je doc. dr. sc. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju splitske bolnice.

Iako liste i (više)godišnje čekanje na pregled ili operaciju više nisu čak ni vijest, ovakav potez prvi je konkretan i ekstreman dokaz kulminacije tog problema koji se ne rješava godinama. Ujedno, ovo je i prvi potez koji će na koži odmah osjetiti – pacijenti. Upravo se pacijente redovno proziva zbog nepotrebnih odlazaka na pretrage, prije svega na MR, iako sigurno nitko sam sebi nije ispisao uputnicu. U odgovoru na naš upit, dr. Dolić navodi da je upućivanje bez kriterija jedan od uzroka za provođenje ove mjere, odnosno razlog postojanja neodržive liste čekanja za MR. Očekuje bolju trijažu pacijenata kojima je, kako je odgovorio, zaista neophodan pregled magnetskom rezonancijom.

Ponovno obiteljskom liječniku

Onkološkim bolesnicima poručuje, u slučaju potrebe za MR pretragom radi kontrole svoje onkološke bolesti, da se osobno jave u ured na Zavodu kako bi dogovorili termin. To znači da se i ta skupina pacijenata s uputnicom za magnet zbog nekog drugog zdravstvenog problema može vratiti svojem obiteljskom liječniku. Ministarstvo zdravstva nema komentara.

Nema više za Splićane ni ultrazvuka krvnih žila nogu “tek tako”. Još jedna nova obavijest iz KBC-a Split odaslana je županijskom domu zdravlja koji svim obiteljskim liječnicima mora dojaviti da na ovu pretragu uputnicu može izdati samo vaskularni kirurg.

To znači da svojeg pacijenta prvo moraju poslati vaskularnom kirurgu, a izuzetak su oni koji imaju termin za operaciju, a kod kojih se sumnja na akutnu duboku vensku trombozu ili tromboflebitis.

Svi pacijenti iz tih kategorija kod svojeg će obiteljskog liječnika doznati da se moraju javiti u ured radiologije splitske bolnice. Tako se pokušava riješiti problem s dugotrajnim čekanjem na ultrazvuk krvnih žila nogu. Iznimno duge liste čekanja nastale su, kako stoji u obavijesti, zbog lošije trijaže i nepoštovanja stručnih algoritama.