Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Još će ga doraditi

Na maturalcu posjetili tvrtku Rimac i odlučili napraviti električni auto

Koprivnički maturanti izradili vlastiti električni automobil
Foto: Grad Koprivnica
Trebalo im je gotovo devet mjeseci kako bi projekt realizirali od čega je pet mjeseci potrošeno na samo istraživanje. Električni automobil koji su izradili bio je ujedno i njihov završni rad

Tomislav Glavica, Kristian Savka i Mata Todorović, učenici Obrtničke škole Koprivnica, smjera tehničari računalstva predstavili su projekt u sklopu kojega su izradili električni automobil, a koji je ujedno bio i njihov završni rad. Ideja je nastala na maturalnom putovanju kada su učenici posjetili Rimac automobile, a uz podršku profesora, obitelji i okoline realizirana je.

Kako bi projekt realizirali trebalo im je gotovo devet mjeseci od čega je pet mjeseci potrošeno na samo istraživanje.

– Najzahtjevnija je bila prednja osovina odnosno vilica. Naime, nismo u Koprivnici mogli nabaviti materijal koji se ne vija, a i bio je problem nabaviti kontroler – prepričao je Tomislav Glavica poteškoće s kojima su se susreli kod realizacije projekta te najavio kako će automobil još doraditi.

Mentor na projektu bio im je profesor Miroslav Potroško, kojem je ovo bilo prvi put da na ovaj način ocjenjuje završni rad učenika. Podršku u realizaciji projekta kroz financijska sredstva dao je i Grad Koprivnica.

Foto: Grad Koprivnica

– Naša odgovornost i zadovoljstvo je bilo da pomognemo na ovom velikom projektu. Ovdje su se spojile tri fantastične stvari, pokazalo se da imamo odlične osnovne i srednje škole, s druge strane se pokazalo da imamo jaku puno mladih, kreativnih i inovativnih ljudi i treće Koprivnica je grad održive mobilnosti i elektromobilnosti, tako kad se to sve spojilo u jedno ostvaren je fantastičan projekt – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić. izvijestili su iz gradske uprave.