Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Predstavljen program Srednjovjekovnog božićnog sajma

Na muzejskom trgu počinje jedinstven advent u Hrvatskoj

Foto: Grad Koprivnica
- Posjetitelji će ove godine moći vidjeti 19 starih zanata i obrta, a održat ćemo i desetak radionica - najavio je Dragutin Jeđud, predsjednik Udruge Anno Domini, suorganizatora sajma

Ispred Muzeja grada Koprivnice, na najstarijem koprivničkom Trgu dr. Leandera Brozovića, predstavljen je prošli tjedan Srednjovjekovni božićni sajam, prvi takav u Hrvatskoj. Riječ je o manifestaciji starih zanata i bogate gastronomske ponude koja će održati od četvrtka do nedjelje (2. do 5. prosinca) i idući tjedan od petka do nedjelje (10. do 12. prosinca).

Na predstavljanju programa bila je i dogradonačelnica Ksenija Ostriž koja je naglasila kako je doista impresivan broj starih zanata i sadržaja koje su pripremili.

- Ovakav sajam nije u Hrvatskoj dosad radio nitko, ali ne sumnjam u svoj tim i udrugu Anno Domini. Upravo je na ovom prostoru vjerojatno nastala Koprivnica jer je ovo najpoznatiji i najstariji koprivnički trg. Nadam se zato da će ovaj sajam biti i edukativnog karaktera te da će mnogi Koprivničanci bolje upoznati svoju povijest - naglasio je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada.

Na sajmu će se moći pronaći isključivo domaći proizvodi, pa će se održati uz posebnu poruku - kupujmo koprivničko, kupujmo podravsko.

Predsjednik Udruge Anno Domini Dragutin Jeđud, koja je suorganizator sajma, otkrio je neke posebnosti manifestacije.

- Posjetitelji će ove godine moći vidjeti 19 starih zanata i obrta, a održat ćemo i desetak radionica - lutkarsku, lončarsku, košaraštvo, izradu cekera od rogoza, srednjovjekovno slikarstvo, kaligrafija, izrada sapuna, pekarstvo, stolarstvo, izrada dvoraca i streličarenje - rekao je Jeđud.

U prizemlju Muzeja grada Koprivnice održavat će se raznovrsne radionice za najmlađe posjetitelje. Sajam će biti u ekološkom 
duhu pa će se piti i jesti iz posebnih krigli i posuda. Plastika će biti izbačena.

Sponzori manifestacije su Podravka i Calsberg. Podravkini će kuhari pripremiti kraljevsku gozbu na otvaranju sajma, a tu su i Pan te Somersby, poveznica sa srednjovjekovnim pićima poput jabukovače.