Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Ugostitelji sami demontiraju lokale

Na popularnoj plaži građevinski inspektori, bageri i interventna policija

Građevinska inspekcija i interventna policija na Žnjanu
1/8
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Budući da ugostitelji samo uklanjaju nelegalne objekte, policija nije intervenirala, a inspektori su im dali rok od tjedan dana da dovrše započetu demontažu

Iako su bageri građevinske inspekcija od utorka na Žnjanu, investitorima i vlasnicima bespravnih ugostiteljskih objekata na Žnjanu dat je rok do petka da ih sami uklone. Ako to ne učine, obavit će to za njih mehanizacija građevinske inspekcije i uručiti im račun.

Na Žnjan su u utorak stigla dva bagera građevinske inspekcije koji su srušili kućicu koju koristi Bejzbol klub Nada. Ugostiteljski objekti kojih je 31 i posluju bez koncesijskih odobrenja jer ih Grad za 2017. nije ni izdavao imaju pravomoćna rješenja o uklanjanju, čiji su vlasnici započeli s rušenjem bit će pošteđeni još nekoliko dana, a rušenje nadzire policija. Atmosfera je vrlo mučna.

Većina ugostitelja već je proteklih dana iz svojih lokala odnijela inventar i sve što je vrijedilo odnijeti, a dobili su još nekoliko dana kako bi uklonili i metalne konstrukcije. Nitko od njih nije želio ništa izjavljivati, jer su ogorčeni što u gradu vlada poprilično negativno mišljenje javnosti o stanju na Žnjanu i njihovom neplanskom širenju i radu bez koncesija. Situacija je bila poprilično užarena, uložili su velike novce, a 300 ljudi ostat će bez posla.

Vlasnik dječjeg zabavnog parka 'Žnjansko' Ivica Meštrović rijetki je investitor koji je u gabaritima, ali nema koncesijsko odobrenje za ovu godinu. Nema nikakvih dugovanja. Kolateralna žrtva je, kaže, ispao.

- Stavite se u moju poziciju, poštujem od prvog dana sve zakone i sve na vrijeme platio i sad dođu reći rušite - rekao je Meštrović.

Na Žnjanu godinama vlada nered, a ovoga puta po svemu sudeći Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša neće odustati.
- Ugovorna tvrtka i građevinska inspekcija prisutne su na lokacijama plaže Žnjan. Naime, nakon provedenih inspekcijskih postupaka donesena su rješenja o uklanjanju više ugostiteljskih objekta na Žnjanu. S obzirom na to da je veliki broj vlasnika odnosno investitora objekta krenuo sam s uklanjanjem, s njima je građevinska inspekcija napravila zapisnike i dala im rokove u kojima moraju u potpunosti ispoštovati dobivena rješenja o uklanjanju, odnosno dovršiti započeti posao u cijelosti. Inspektori će pratiti daljnji tijek događanja i po potrebi, ako vlasnici odustanu od uklanjanja, uključiti i ugovornu tvrtku te završiti proces na trošak vlasnika - napisali su u priopćenju. 

One objekte čiji vlasnici do sada nisu započeli s demontažom, uklonit će ugovorna tvrtka građevinske inspekcije, a o trošku vlasnika odnosno investitora. Naglasili su kako je nelegalna gradnja ugostiteljskih objekata na Žnjanu je višegodišnji problem nastao zbog neusklađenosti postupanja gradskih i državnih vlasti,  koji se sada suradnjom svih aktera pokušava sustavno riješiti.

Cjelovito rješenje plaže Žnjan planirano je tijekom 2019. godine, kad bi se trebale ispuniti sve obaveze za donošenje planske dokumentacije. Tako moći će se na zakonit način kvalitetno i u skladu s potrebama stanovnika Splita upravljati prostorom plaže Žnjan. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je kako će na Žnjanu biti mali ugostiteljski objekti od 12 kvadrata, a pozvao je Splićane da ispune anketni upitnik i sami kažu kakve sadržaje žele.