Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI DOBIVAJU SUSTAV JAVNIH BICIKALA

Na tri lokacije – kod željezničkog kolodvora, u centru grada i u parku Lenije

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Postavit će se 12 klasičnih i 6 električnih bicikala

U iduća dva mjeseca Vinkovci će dobiti sustav javnih bicikala koji će se sastojati od 3 stanice s 12 klasičnih i 6 električnih bicikala. Naime, s ciljem popularizacije sustava javnog prijevoza i smanjenja upotrebe osobnih automobila, odnosno smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, u Gradu Vinkovcima u veljači su s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali ugovor o sufinanciranju projekta “Uvođenje sustava javnih bicikala u Grad Vinkovce”.

OBILJEŽENO 146 GODINA RADA VINKOVAČKE KNJIŽNICE Utemeljena za banovanja Ivana Mažuranića, a uskoro se seli u obnovljenu modernu zgradu

Projekt je vrijedan 565.000 kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 40 posto sredstava ili 226.000 kuna. Postupkom javne nabave izabrana je tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. iz Zagreba, koja je dala najbolju ponudu u iznosu od 574.000 kuna sa PDV-om i s kojom je potpisan ugovor. Iz Grada navode kako se potpisom ugovora ova tvrtka obvezuje izvršiti uslugu u roku od 60 dana.

– Uvođenjem ovog sustava ispunili smo neke od ciljeva u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom te ostvarili napredak u našim nastojanjima da Vinkovci postanu zeleni i zdravi grad. Važan korak u tom smjeru je i izgradnja biciklističkih staza u gradu, za koju već imamo spremnu cjelokupnu dokumentaciju za izgradnju prve faze – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Za doprinos pri uspostavi i jačanju prijateljskih odnosa dva grada Gradonačelniku Bosančiću i njegovim prethodnicima zahvalnice Širokog Brijega

Napominje i kako je ovaj projekt vrlo bitan jer svima su dobro poznate brojne prednosti kada je vožnja bicikla u pitanju, ali i preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često naglašavaju zašto baš bicikl kao prijevozno sredstvo treba koristiti što više. Prometnim masterplanom grada Vinkovaca predviđeno je postavljanje stanica na tri lokacije, i to kod željezničkog kolodvora, u centru grada u blizini zgrade Hrvatske pošte te u parku Lenije u blizini srednjih škola i bazena. Na svakoj stanici bit će postavljeni stalci za 4 klasična bicikla i punjači za 2 električna, a građani i posjetitelji bicikle će koristiti prijavom u sustav i plaćanjem korištenja po satu.