Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 59 pregleda
blagdan Velike Gospe

Na Trsatu se očekuje 40 tisuća hodočasnika: vrijedi posebna regulacija prometa

Blagdan Velike Gospe u Trsatu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Zabrana prometa ne odnosi se na autobuse javnog prijevoza, službena i tehnička vozila različitih interventnih službi, taksi vozila te vozila s izdanim akreditacijama

Za tisuće hodočasnika, koji će i ove će godine, danas na blagdan Velike Gospe, posjetiti Svetište Majke Božje Trsatske, pripremljen je bogat vjerski program. S obzirom na velik broj hodočasnika, uže središte Trsata bit će zatvoreno za promet, a za posjetitelje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz.

Tradicionalnu proslavu Velike Gospe na Trsatu najavio je gvardijan Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović, istaknuvši kako se i ove godine na najveći blagdan posvećen Majki Božjoj očekuje oko 40 tisuća hodočasnika.

Središnju svečanu misu u 18.30 sati na dan Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Svetoj misi će prethoditi hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske. Na sam blagdan mise će još biti služene u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, s time da se će misu u 10 sati namijenjenu hodočasnicima služiti provincijal fra Ilija Vrdoljak, a tijekom cijelog dana vjernici će se moći ispovjediti.

Na blagdan Vele Gospe na Trsatu će biti uvedena posebna prometna regulacija, pa će tako od 6 do 22 sata za promet svih vozila, osim interventnih i taksi vozila te vozila javnog gradskog prijevoza, biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom te Ulica Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona.

Posjetitelji Trsatskog svetišta pozvani su da se koriste javnim gradskim prijevozom, koji će toga dana na liniji 2 i 8 biti besplatan. Autobusi će voziti po voznom redu koji vrijedi radnim danom, a KD Autotrolej će, prema potrebi, povećavati broj polazaka autobusa od Željezničkog kolodvora do Trsata. Na sigurnost posjetitelja i prometa pazit će djelatnici policije, uz stalno dežurstvo Hitne pomoći i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.