Izbornik
Naslovnica Gradovi
Cijena obnove 25,2 milijuna kuna

Na Vodotornju se postavljaju skele, 600 rupa od projektila ostaje netaknuto

Vodotoranj
Foto: Branimir Bradarić
Najavljeno je kako će se tijekom prve faze rekonstruirati Vodotoranj te izgraditi parkiralište za osobne automobile i autobuse. Paralelno će početi i druga faza, koja će obuhvatiti izgradnju popratnih sadržaja, za što se tek treba raspisati natječaj

Od dana potpisivanja ugovora o obnovi radnici angažirani na obnovi vukovarskog Vodotornja vrijedno rade na pripremnim radovima za realizaciju ovoga zahtjevnoga projekta. U tijeku je postavljanje građevinskih skela oko cijeloga objekta kao i cijeloj njegovoj visini.

Obnova će stajati 25,2 milijuna kuna, a izvodi je vukovarska građevinska tvrtka Planum Gradnja. Najavljeno je kako će se tijekom prve faze rekonstruirati Vodotoranj te izgraditi parkiralište za osobne automobile i autobuse. Paralelno će početi i druga faza, koja će obuhvatiti izgradnju popratnih sadržaja, za što se tek treba raspisati natječaj.

Prema planovima arhitekata vukovarski Vodotoranj bit će pretvoren u memorijalno mjesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Do njegova vrha stizat će se panoramskim dizalom koje bi se trebalo nalaziti sa strane objekta koja je okrenuta Dunavu. Na mjestu nekadašnjeg rezervoara za vodu nalazit će se memorijalna ostakljena soba u obliku valjka, s ekranom na kojem će se prikazivati dokumentarne snimke iz 1991.

Oko 600 rupa nastalih od ratnih projektila ostat će netaknuto. Na vrhu Vodotornja bit će uređen vidikovac koji će biti zaštićen staklenom ogradom iz sigurnosnih razloga. U njegovu podnožju bit će ispisana imena svih donatora kao uspomena i potvrda zajedništva. Inače, u akciji prikupljanja sredstava za obnovu Vodotornja uključilo 5.076 fizičkih i 1.156 pravnih osoba iz 17 država. Tako je osigurano oko 18 milijuna kuna kojima treba dodati i još 18,5 milijuna kuna od strane Vlade RH