Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Projekt “Zelena Moslavina kroz održivo gospodarenje otpadom” u Kutini

Nabavili vozila za odvojeno prikupljanje otpada, educirali...

Foto: Kutina
- Želimo da Kutina bude primjer u pridržavanju uredbe o gospodarenju otpadom - kaže kutinski gradonačelnik Zlatko Babić

Eko Moslavina uspješno je provela projekt “Zelena Moslavina kroz održivo gospodarenje otpadom”. Projektu je cilj bio smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagališta, a ukupna vrijednost bila mu je 1,444.030 kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija.

Edukacija i u školama

– U okviru projekta Eko Moslavini isporučena su dva komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada te je proveden niz 
radionica i predavanja s ciljem  poticanja stanovništva na razvrstavanje otpada. Imamo i plan daljnjih edukacija koje će biti vezane ili uz neki sličan program, ili samu djelatnost Eko Moslavine, odnosno odvojeno prikupljanje otpada. Planira se edukacija i odlazak u vrtiće i škole s tim ciljem – rekao je predstavljajući rezultate projekta Danijel Husnjak, direktor Eko Moslavine.

Na predstavljanju su bili Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine, i Dražen Pavlović, načelnik Općine Velika Ludina, kao predstavnici 
suvlasnika Eko Moslavine. Načelnik Velike Ludine istaknuo je kako će se na području njegove općine pojačati ove godine “borba protiv divljih odlagališta otpada”.

– U općini kontinuirano niz godina ulažemo u održivo gospodarenje otpadom tako da nabavljamo kontejnere i kante. Podijelili smo 660 plavih kanti za papir, 60-ak kanti za biootpad i 2019. smo pustili u pogon naše reciklažno dvorište, u koje građani besplatno mogu odlagati 40-ak frakcija otpada. Sada više od 20 posto otpada odvajamo na kućnom pragu i brojka raste, no brinu nas divlja odlagališta. Mi saniramo jedno, niknu dva, tri manja nova. Radit ćemo ove godine jače da prekinemo tu naviku jer imamo svaki tjedan odvoz otpada, godišnja prikupljanja glomaznog otpada, reciklažno dvorište i nema potrebe za divlja odlagališta – rekao je načelnik Dražen Pavlović.

Zlatko Babić naglasio je kako će Grad Kutina nakon ovog projekta nastaviti s drugim sličnim projektima.

Žele biti grad primjer

– Želimo da Kutina bude primjer u pridržavanju uredbe o gospodarenju otpadom. Godine 2021. u Kutini je 22 posto razvrstanog 
otpada, a cilj je da imamo čim manje miješanog, a više razvrstanog otpada. Radimo konstantno da građanima stvorimo uvjete za 
to. Izgradili smo polupodzemne spremnike, u prigradskim naseljima podijelili kante za odvojeno prikupljanje papira. Idemo s izgradnjom sortirnice i kompostane tako da zajedno s projektom oporabe otpada kroz izgaranje i proizvodnju energije, ako bude investitora, budemo grad primjer u RH, a u skladu s praksom zapadne Europe – rekao je gradonačelnik Babić.